Măsuri anticopiat în Uzbekistan: S-a tăiat Internetul în toată ţara. S-ar putea aplica măsura şi în România?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă Ministerul Educaţiei de la noi a recurs la camere video pentru a elima posibilele fraude la examenele naţionale, uzbecii au luat măsuri mult mai drastice: întreruperea totată a accesului la internet şi la unele servicii de telefonie mobilă pe durata concursurilor.

Operatorii de telefonie mobilă din Uzbekistan au suspendat marţi accesul la Internet şi la reţeaua de sms-uri, în timpul examenelor de admitere la universitate, pentru a evita fraudele, potrivit site-ului  gazeta.uz, citat de AFP.

Cei cinci operatorii naţionali au anunţat că vor întrerupe accesul la internet şi la transmiterea de sms-uri şi mms-uri timp de patru ore pentru a efectua "lucrări urgente de mentenanţă a reţelelor de telecomunicaţii", o măsură care a afectat cele 19 milioane de abonaţi din întreaga ţară.

Potrivit site-ului rus, "restricţiile la aceste servicii suplimentare sunt introduse în fiecare an de către operatorii din Uzbekistan în ziua examenelor de admitere" la universitate.

Autorităţile se tem că elevii ar putea utiliza telefoanele pentru a trişa în timpul examenelor.

La intrarea la o universitate de construcţii, poliţia chiar i-a controlat pe cei care urmau să intre în sala de examen ca nu cumva să aibă fiţuici şi telefoane mobile la ei, potrivit martorilor.

Fostă republică sovietică, Uzbekistan este cea mai populată ţară din Asia Centrală, cu 28 de milioane de locuitori. Este condusă încă de pe vremea Uniunii Sovietice de către preşedintele Islam Karimov.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite