VIDEO Kârgâzstan: preşedintele riscă soarta lui Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kârgâzii au devastat clădirea Parlamentului, luând cu ei până şi caloriferele
Kârgâzii au devastat clădirea Parlamentului, luând cu ei până şi caloriferele

Kurmanbek Bakiev a fost nevoit să fugă din capitală după revoltele violente de miercuri. Opoziţia a preluat puterea, iar poporul a devastat locuinţa preşedintelui. Liderul Kârgâzstanului, Kurmanbek Bakiev, înlăturat de la putere, riscă să aibă soarta dictatorului Nicolae Ceauşescu, executat în 1989, apreciază fostul preşedinte Askar Akaiev.

VEZI VIDEO AICI!

Kurmanbek Bakiev s-ar fi refugiat, potrivit ultimelor informaţii, la Djalalabat, oraşul său natal din sud-vestul ţării, situat la frontiera cu Uzbekistanul şi încearcă să organizeze mişcarea de rezistenţă.

Medvedev: "Evenimentele din Kîrgîzstan sunt o formă extremă de protest public"

CItiţi aici firul evenimentelor sângeroase din Kîrgîzstan

El a declarat, ieri, că nu-şi va da demisia. Askar Akaiev, fostul lider răsturnat de la putere de Bakiev în urma „Revoluţiei Lalelelor", a declarat pentru Ria Novosti că nu crede că Sudul îl va susţine pe Bakiev, al cărui regim a fost afectat de probleme economice, asasinate, revolte în închisori şi dispute pentru controlul companiilor.

„Nu cred că va fi un război civil. Sudul nu îl va susţine pe Bakiev, nu cred că există disensiuni între Sud şi Nord", explică Akaiev. În schimb, el avertizează că Bakiev riscă să aibă soarta pe care a avut-o fostul dictator român Nicolae Ceauşescu, înlăturat de la putere şi executat în decembrie 1989. Fostul lider kârgâz crede că Bakiev nu va primi azil politic în altă ţară.

Scenă de la violenţele petrecute în capitala Bişkek

Scenă de la violenţele petrecute în capitala Bişkek

Zeci de kârgâzi au dat năvală miercuri seara şi ieri în casa preşedintelui Kurmanbek Bakiev, din capitală, care este acum o ruină, luând cu ei cărţi, bibelouri şi chiar calorifere. Pe un perete se putea citi „Moarte lui Bakiev!".

Fluturând o fotografie ruptă a soţiei şefului statului, acoperită cu bijuterii, un bărbat striga către mulţime: „Priviţi cum trăia familia Bakiev! Priviţi toate aceste diamante, în timp ce poporul abia poate supravieţui!".

Fiul preşedintelui kârgâz, Maksim Bakiev, şi ministrul kârgâz de Externe, Kadirbek Sarbaiev, au sosit la Washington unde urmează să aibă întrevederi cu oficiali din cadrul Departamentului american de Stat şi al Consiliului naţional de securitate, a anunţat postul de radio Vocea Rusiei.

Haos şi în capitală

Astfel de scene au loc, la o scară şi mai extinsă, în centrul capitalei Bişkek, în sediul Preşedinţiei şi Guvernului. Ieri, sute de persoane circulau pe culoare şi în incinta clădirii, unii plecând cu un calculator, alţii cu cauciucuri şi bare de protecţie luate de la maşinile oficiale carbonizate.

Sute de persoane au atacat un cartier diplomatic din sudul capitalei. Aici se află reprezentanţe diplomatice şi sediile unor organizaţii internaţionale, precum şi reşedinţa fostului premier Daniar Usenov.

Preşedintele kârgâz, Kurmanbek Bakiev

Preşedintele kârgâz, Kurmanbek Bakiev

Guvern interimar

Miercuri seară, opoziţia a format un guvern interimar, sub conducerea fostului ministru de Externe, Rosa Otunbaieva. Executivul provizoriu a dizolvat Parlamentul şi a preluat funcţiile preşedintelui şi Cabinetului de miniştri. Opoziţia susţine că poliţia, armata şi gărzile de frontieră au trecut de partea sa.

Şefa guvernului interimar a anunţat că alegeri prezidenţiale vor avea loc în termen de şase luni, după ce se va elabora o nouă Constituţie. Ea a mai subliniat că noile autorităţi vor respecta toate acordurile internaţionale încheiate anterior. Baza militară americană din Kârgâzstan, vitală pentru operaţiunile militare ale NATO în Afganistan, va rămâne deschisă, a declarat Otunbaieva.

Cum arată interiorul Parlamentului după devalizare

Cum arată interiorul Parlamentului după devalizare

Desant rusesc

Otunbaieva a discutat la telefon cu premierul rus, Vladimir Putin, care i-a oferit ajutotul Rusiei. Moscova a trimis aproximativ 150 de paraşutişti la baza militară rusă din Kârgâzstan, anunţă şeful Statului Major al armatei ruse, Nikolai Makarov.

Otunbaieva, apropiată de Moscova

Roza Otunbaieva (foto), premierul interimar al Kârgâzstanului, a fost, în urmă cu cinci ani, aliata preşedintelui Kurmanbek Bakiev, care a preluat puterea în urma „Revoluţiei lalelelor". Ea primit chiar postul de ministru de Externe.

Roza Otunbaieva

În vârstă de 59 de ani, diplomata cu studii la Moscova a rupt mai târziu relaţiile cu Bakiev şi s-a alăturat Partidului Social Democrat (PSD), de opoziţie. Este considerată un politician moderat, vorbeşte fluent engleza şi a fost ambasador al Kârgâzstanului la Washington şi la Londra. Este căsătorită şi are doi copii. În timp ce Bakiev avea relaţii reci cu Rusia, despre Otunbaieva se spune că are legături strânse cu Moscova.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite