Israelul anunţă războiul cu surle şi trâmbiţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu

Premierul Benjamin Netanyahu „este hotărât să atace Iranul înainte de alegerile din SUA” a transmis ieri televiziunea israeliană Channel 10 News.

Dezbaterile publice în Israel în jurul unui posibil atac asupra instalaţiilor nucleare iraniene au rolul de a presa Washingtonul să sprijine mai ferm Israelul, spun analiştii. Zilnic, astfel de  ameninţări sunt făcute de politicieni, generali în retragere, oficiali din sistemul de securitate şi diferiţi comentatori.  Aceste dezbateri au fost însoţite de distribuirea măştilor de gaze către public, testarea unui sistem de avertizare prin SMS în caz de atac aerian, şi de speculaţii privind numărul de victime în cazul unei riposte a Iranului.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a trimis un colaborator apropiat la rabinul Ovadia Yosef, liderul spiritual al partidului ultraortodox Shas, pentru a obţine susţinerea acestuia faţă de un atac împotriva Iranului, anunţă marţi presa israeliană. Până în prezent, rabinul le-a ordonat miniştrilor Shas să se opună categoric unui eventual atac israelian împotriva instalaţiilor nucleare iraniene fără o coordonare prealabilă cu Statele Unite. Potrivit postului de radio al armatei, în urma vizitei colaboratorului premierului, rabinul se arată acum mai puţin „ferm" în opoziţia sa.

Isterie orchestrată pentru a forţa mâna SUA

Ministrul Apărării, Ehud Barak, şi alţi oficiali au estimat că un astfel de conflict ar putea dura 30 de zile şi că ar face 500 de victime în rândul israelienilor. „Este o isterie orchestrată, programată intenţionat în acest moment, pentru a aduce ţara într-o stare de anxietate", a scris fostul şef al serviciului de informaţii militare, Uri Saguy, în ziarul „Haaretz".

„Declaraţiile Casei Albe sunt considerate prea vagi de către liderii israelieni. Ridicând spectrul unei operaţiuni iminente, israelienii vor să-i determine pe americani să-şi declare intenţiile", a spus Denis Charbit, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Deschisă din Israel. Obama a afirmat că Washingtonul e decis să nu lase Iranul să obţină arma nucleară, dar a vorbit despre o intervenţie militară numai ca ultimă opţiune.

Casa Albă se teme că un atac unilateral al Israelului ar putea să nu distrugă instalaţiile nucleare subterane ale Iranului şi va genera răzbunarea Teheranului, atrăgând SUA într-un alt război.

"Suntem cu toţii în pericol. Nu avem pe nimeni pe care să contăm cu excepţia Tatălui nostru care este în ceruri."
Ovadia Yosef rabin

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite