Iranul nu mai livrează petrol Vestului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranul a sistat toate livrările de petrol în Franţa şi Marea Britanie, răspunzând în acest mod la embargoul, încă neintrat în vigoare, asupra petrolului iranian decis de Uniunea Europeană.

„Vânzările de ţiţei către companiile britanice şi franceze au fost întrerupte. Vom vinde petrol unor noi clienţi", a menţionat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian al Petrolului, Alireza Nikzad.

Iranul i-a convocat miercuri pe ambasadorii Franţei, Italiei, Spaniei, Greciei, Portugaliei şi Olandei pentru a le transmite intenţia sa de „revizuire" în scădere a exporturilor de petrol. UE cumpără în prezent circa 20% din exporturile de petrol iraniene. Ministrul iranian al petrolului a asigurat că o sistare a exporturilor către Europa nu va afecta Teheranul, dar analiştii se aşteaptă la o creştere a preţului petrolului.

Pe de altă parte, nave de război iraniene au intrat sâmbătă în Marea Mediterană după ce au trecut prin Canalul Suez, a anunţat comandantul-şef al marinei, amiralul Habibollah Sayyari, citat de agenţia oficială IRNA.

Israelul a anunţat că va supraveghea „îndeaproape" această operaţiune, cea de-a doua de acest tip de la Revoluţia Islamică din 1979, ultima datând din februarie 2011. Postul de televiziune Press TV a relatat că două nave militare iraniene au ancorat sâmbătă într-un port sirian, conform unui acord bilateral. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite