Iranul avertizează contra pericolului unei intervenţii în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viceministrul iranian al afacerilor externe a calificat duminică drept "farsă" ideea de a-l face să demisioneze prin forţă sau să îl constrângă la exil pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, avertizând contra unui atac în Siria pe care l-a considerat "stupid şi catastrofal", informează AFP.

"Iranul aproba planurile de reformă ale lui Assad, iar negocierile în scopul de a-l forţa la exil sunt o farsă", a declarat Hossein Amir Abdollahian la Amman unde, printre altele, l-a invitat pe regele Abdullah al II-lea al Iordaniei la summit-ul Mişcării ţărilor nealiniate în Iran.

"O intervenţie militară în Siria nu este probabilă şi dacă se ajunge la aşa ceva ar fi stupid. Siria se poate apăra singură fără ajutorul Iranului. Orice soluţie non-politică ar fi catastrofală pentru întreaga regiune', a spus el.

Duminică, secretarul de stat american Hillary Clinton a estimat că zilele sunt numărate pentru cei care sprijină Siria şi a făcut apel la o tranziţie politică pentru a salva ţara de o "agresiune catastrofală".

"Iranul ar putea fi o parte a soluţiei la problema siriană. El a oferit sugestii lui Kofi Annan", a mai declarat Abdollahian.

Annan a sosit duminică la Damasc şi urmează să se întâlnească cu preşedintele sirian pentru a treia sa vizita în această ţară. El a recunoscut sâmbătă că planul său a eşuat până acum să pună capăt conflictului ce durează de 16 luni, scrie Agerpres.

"Cred ca reuniunile asupra Siriei organizate în alte ţări vizează să se asigure că criza din Siria continuă. Sirienii trebuie să-şi aleagă singuri propriul destin", a adăugat Abdollahian.

Iranul este principalul aliat al Siriei în regiune şi îi furnizează un ajutor umanitar şi financiar, aminteşte AFP

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite