În Siria se duce o bătălie acerbă pentru oraşul Alep

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul Alep a fost, la sfârşitul săptămânii trecute, scena unor confruntări fără precedent între forţele guvernamentale siriene şi rebeli.

Sâmbătă, armata siriană a lansat o contraofensivă asupra oraşului, al doilea ca importanţă din ţară şi considerat o miză crucială a conflictului, cu scopul de a prelua controlul asupra sectoarelor rebele din Alep, transmit agenţiile internaţionale de presă. Sâmbătă seara confruntările s-au oprit pentru o scurtă perioadă, dar ieri-dimineaţă violenţele s-au reluat.

Comandantul Consiliului Militar din Alep a cerut, ieri, statelor occidentale să instituie o zonă de interdicţie aeriană în nordul Siriei şi a acuzat regimul sirian că pregăteşte „un masacru" în oraş. Într-un interviu acordat AFP, colonelul Abdel Jabbar al-Oqaidi a declarat însă că unele cartiere din Alep „vor fi morminte ale tancurilor regimului".

În acest timp, liderul opoziţiei siriene în exil, Abdel Basset Sayda, preşedinte al Consiliului Naţional Sirian, a solicitat ţărilor „prietene" să îi înarmeze pe rebeli şi a subliniat că preşedintele Bashar al-Assad trebuie să fie judecat pentru „masacrele" comise asupra sirienilor.

Conflictul din Siria ameninţă însă şi stabilitatea Libanului. În nordul acestei ţări au izbucnit, vineri seara, confruntări între o grupare înarmată sunnită şi una alawită, aceasta din urmă susţinând regimul preşedintelui sirian. Armata libaneză a fost nevoită să intervină pentru a pune capăt ciocnirilor, soldate cu 14 morţi. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite