Implant de capitalism în cel mai închis stat din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a făcut, zilele trecute,  o vizită într-un mare magazin universal
Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a făcut, zilele trecute, o vizită într-un mare magazin universal

Aflat în căutarea popularităţii, liderul nord-coreean Kim Jong-Un renunţă la o serie de interdicţii impuse populaţiei.

Femei care poartă pantaloni, pantofi cu tocuri şi cercei. Telefoane mobile în magazine. Pizza, cartofi prăjiţi şi hamburgeri. Dacă până relativ recent toate acestea erau de neconceput în Coreea de Nord, acum lucrurile par să se schimbe, notează ABC News.

Noul lider al Coreei de Nord, Kim Jong-Un, încearcă să-şi creeze o nouă imagine, dar şi să schimbe modul în care este percepută ţara sa. Conducătorul de la Phenian, care are până în 30 de ani (vârsta sa nefiind făcută publică), susţine că vrea să se concentreze asupra generaţiei care vine din urmă. Călcând pe urmele bunicului său, Kim Il-Sung, fondator al Coreei de Nord, Kim Jong-Un a anunţat că are în plan să creeze un „paradis al copiilor".

„Coreea puternică şi prosperă a viitorului, în care voi veţi fi stăpânii, va fi cea mai puternică ţară, unde în fiecare casă vor răsuna râsete, iar toată lumea va trăi în armonie", a declarat el recent în faţa a 20.000 de copii adunaţi la Phenian.

Cei mici au participat la ceremonia care a marcat 66 de ani de la înfiinţarea Uniunii Copiilor din Coreea, o organizaţie guvernamentală pentru copiii cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani. Co­piii, selectaţi cu atenţie de liderii partidului, au purtat tradiţionala cravată roşie şi au ovaţionat discursul liderului, iar la final au vizitat grădina zoologică şi parcuri de distracţii.

Televiziunea de stat a difuzat imagini din cursul unei vizite în care Kim Jong-Un apare mâncând la restaurante fast-food din cadrul unui parc de distracţii, afirmând că „acestea sunt daruri pentru cetăţeni din partea liderului nostru".

O campanie de imagine

Dong Yong-Sueng, specialist pe probleme nord-coreene la Institutul de cercetare economică Samasung consideră că liderul de la Phenian încearcă „să imite căldura, să dea o impresie de părinte, întocmai ca bunicul său". Imaginea conducătorului ţării are o semnificaţie deosebită în societatea nord-coreeană, în care oamenii se raportează la liderii lor ca la părinţii naţiunii, cărora le sunt devotaţi pentru totdeauna.

Kim Jong-Un, care a devenit liderul suprem al Coreei de Nord la 28 decembrie anul trecut, după funeraliile tatălui său, Kim Jong-il, încearcă, de fapt, să refacă imaginea ţării pe care unii nord-coreeni şi-o amintesc cu nostalgie. În anii '70, sub conducerea lui Kim Il-Sung, populaţia a dus-o ceva mai bine, mai ales că ţara beneficia de sprijinul fostei Uniuni Sovietice, având suficiente resurse alimentare. Spre deosebire de Kim Il-Sung, fiul său Kim Jong-Il, care s-a aflat la conducere din 1994 până în 2011, a fost perceput drept un lider puternic, dar foarte rece.

Flămânde, dar dornice să arate bine

Şcolit în Elveţia în adolescenţă, Kim Jong-Un a încercat să cucerească inimile supuşilor săi printr-o serie de măsuri menite să-l facă mai popular. Ridicând interdicţia impusă femeilor de a purta pantaloni, propunere pe care i-a înaintat-o tatălui său în 2010,  „a marcat începutul unei revoluţii a modei în Coreea de Nord", afirmă Dong Yong-Sueng.

Femeile nu aveau voie să poarte pantaloni decât atunci când se aflau la lucru în fabrici sau pe câmp. Oricare femeie văzută în pantaloni pe stradă primea un avertisment din partea poliţiei sau chiar era pedepsită. „Dacă erau prinse, uneori îşi tăiau pantalonii în public, încercând să-i transforme în fustă", a povestit Park Ye-Kyong, care a fugit în Coreea de Sud în 2004. Dar chiar şi atunci când restricţiile erau severe, femeile îşi doreau să fie în pas cu moda şi îşi vopseau părul sau se coafau. „Da. Eram flămânde, dar dorinţa de a arăta bine există în fiecare femeie", a afirmat Park Ye-Kyong, care trăieşte în prezent la Seul.

Nord-coreencele surprinse în jeanşi strâmţi şi care poartă cercei fac adesea subiectul ştirilor în Coreea de Sud, întrucât toată lumea era obişnuită ca astfel de obiecte să fie confiscate pe motiv că erau „prea capitaliste". Acum, la mare căutare în rândul doamnelor sunt pantofii cu platformă.

O poartă spre lume

Park Ye-Kyong a povestit că sora sa, care a rămas în Coreea de Nord, are acum un telefon mobil. Posibilităţi există. Dar totul e să ai bani. Nu oricine îşi permite. Nivelul de trai al nord-coreenilor rămâne în continuare scăzut.

„Mi-a spus că în oraşul ei s-a deschis o pizzerie italiană. Există şi cafenele. Nepotul meu a avut, de ziua lui de naştere, primul tort adevărat, în stil occidental. Pe vremuri, era făcut din orez", a adăugat aceasta.

Există date citate de presa sud-coreeană potrivit cărora Kim Jong-Un a cerut creşterea numărului de restaurante private pentru ca oraşele să devină mai vii şi să capete un aspect „mai robust".

În plus, nord-coreeni încep să aibă acces la informaţii din străinătate prin intermediul posturilor străine de televiziune şi de radio, dar şi pentru că obţin DVD playere de contrabandă. Potrivit unui studiu recent realizat de InterMedia Survey, suporturile electronice care conţin spectacole sau seriale sud-coreene ajung la tot mai mulţi nord-coreeni, care încep să devină conştienţi că lumea din afara graniţelor are multe de oferit.

Experiment

Noul lider al Coreei de Nord, Kim Jong-Un, a dispus ca în ţară să înceapă dezbaterile cu privire la posibile reforme economice şi să se examineze şi metodele capitaliste de administrare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite