Centrala Fukushima, oprita "la rece"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul japonez a decretat vineri starea de oprire la rece a reactoarelor centralei nucleare avariate Fukushima, la finalul unei reuniuni a celulei ministeriale ad-hoc, potrivit presei nipone, citată de AFP.

Această etapă crucială, la nouă luni după accidentul provocat de seismul urmat de un tsunami la 11 martie, înseamnă că temperatura în interiorul cuvelor reactoarelor este de acum menţinută stabil sub 100 de grade Celsius şi că emisiile radioactive sunt controlate. Dar criza nu este încă încheiată.

Reactoarele centralei Fukushima "au atins starea de oprire la rece", a declarat premierul Yoshihiko Noda, citat de agenţiile de presă nipone. În acest stadiu, "etapa a doua este încheiată şi centrala este de acum în condiţie stabilă" pentru a permite rezolvarea problemelor provocate de accident.

Starea de oprire la rece era unul dintre obiectivele-cheie ale "etapei a doua a planului de lucru" stabilit de compania Tokyo Electric Power (TEPCO) pentru a depăşi această catastrofă, cea mai gravă după cea de la Cernobîl din urmă cu 25 de ani.

Încheierea primei etape, marcată de instalarea mijloacelor de răcire autonome, a fost anunţată la jumătatea lui iulie.

Temperaturile de pe fundul cuvelor reactoarelor 1-3, cele mai avariate, au scăzut sub 100 de grade între august şi septembrie, fiind menţinute la acest nivel datorită sistemelor de răcire.

Încheierea etapei a doua nu înseamnă însă sfârşitul crizei, a avertizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Osamu Fujimura.

Sfârşitul etapei a doua indică în schimb că riscurile sunt de acum foarte mici, potrivit TEPCO şi Agenţiei pentru siguranţă nucleară.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite