Liber la naşteri: China se pregăteşte de o explozie demografică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de la Beijing vor pune capăt, după 30 de ani, politicii „un singur copil pe familie“.  Îmbătrânirea populaţiei şi nevoia de forţă de muncă sunt principalele motive pentru care guvernul chinez vrea să renunţe  la politica „maximum un copil într-o familie“.

Guvernanţii de la Beijing consideră că regula veche de mai bine de 30 de ani care permite cuplurilor să aibă un singur copil nu mai este benefică în contextul în care economia Chinei, a doua economie a lumii, a început să-şi revină rapid după criza economică. Prin urmare, autorităţile vor începe proiecte-pilot în cinci provincii în care rata natalităţii este extrem de scăzută.

Citiţi şi:

După 13 ani, în Catalunya a scăzut numărul nașterilor

România, pe locul întâi în Europa la numărul de mame minore

Cuplurile în care ambii parteneri sunt singuri la părinţi vor avea voie să aibă doi copii. Proiectul va fi extins peste un an şi jumătate şi în capitală, dar şi în provincia Shanghai, urmând ca din 2014 restricţia „un copil pe familie" să fie eliminată la nivel naţional. „Ne-am concentrat, până acum, asupra încetinirii creşterii populaţiei, iar acum ne-am trezit fără tineri", a declarat pentru jurnaliştii de la „Telegraph" Peng Xizhe, profesor la Universitatea din Shanghai.

Avorturi şi sterilizare forţată

Scopul restricţiilor era ca fiecare familie să ajungă să aibă - statistic vorbind - de la 4,3 copii la 1,7 copii. Efectul imediat asupra familiilor mai puţin numeroase a fost creşterea nivelului de trai şi o educaţie mai bună pentru micuţii singuri la părinţi. Propaganda chineză privind „copilul unic" nu a dat roade imediat, autorităţile recurgând la măsuri extreme. Astfel, anii '80 au fost marcaţi de un număr extrem de ridicat de avorturi, la nivelul milioanelor, şi de sterilizarea forţată a sute de mii de femei. Pentru încălcarea restricţiei, chinezii riscau amenzi usturătoare, ba chiar şi o pedeapsă cu închisoarea. Acum însă politica demografică îşi arată reversul. Potrivit publicaţiei „China Daily", lipsa forţei de muncă mai ales în zona rurală din nordul Chinei este foarte ridicată. Disponibilizările în masă de la sfârşitul lui 2008 - începutul lui 2009, cauzate de criza economică, au ascuns pentru o perioadă problema, însă anul acesta ea a devenit din nou vizibilă. De vină pentru deficitul de forţă de muncă nu este doar natalitatea în continuă scădere, ci şi boomul economic.

Nevoie de forţă de muncă necalificată

Un singur exemplu: vânzarea de autoturisme a crescut de două ori în luna ianuarie 2010, comparativ cu ianuarie 2009. Creşterea capacităţii de cumpărare a populaţiei a dus la crearea a sute de mii de noi locuri de muncă în provincii, mai ales în domeniul comerţului, al restaurantelor şi în sectorul hotelier. Specialiştii chinezi susţin că la acutizarea deficitului de forţă de muncă a dus şi dezvoltarea sistemului de învăţământ superior din China. Anul trecut, universităţile au avut peste 6,4 milioane de noi studenţi, în condiţiile în care în urmă cu zece ani erau doar puţin peste două milioane de studenţi. Şcolarizarea poate fi o problemă în contextul în care China are nevoie de forţă de muncă mai puţin calificată în anumite domenii.

image

Chinezii în Europa

În ultimii ani numărul chinezilor stabiliţi în Europa a crescut. Oficial, peste 1,5 milioane de chinezi sunt în ţările europene, cei mai mulţi în Marea Britanie - 400.000, Franţa - în jur de 233.000 şi Italia - circa 145.000. Neoficial, numărul lor este mult mai mare. În Bugaria, experţii contestă cifra oficială, de 5.000, susţinând că în realitate sunt 100.000.

Experiment secret

Modelul de reformă al politicii demografice prin care China vrea să permită familiilor să aibă doi copii în loc de unul, are la bază un experiment reuşit. Proiectul a fost iniţiat la cererea guvernanţilor de la Beijing în urmă cu 25 de ani, în districtul Yicheng. Evoluţia demografică a fost atent supravegheată de specialişti, care au avertizat că în 2050 aproximativ 30% din populaţia Chinei va avea peste 65 de ani. „Ne-a fost teamă că vom scăpa situaţia de sub control dacă oamenii vor avea libertatea să poată avea doi copii.

Am mers aproape din casă în casă să le explicăm locuitorilor care este reglementarea", povesteşte un expert citat de „The Times". Surpiza a fost însă plăcută. Oamenii de ştiinţă chinezi au ajuns la concluzia ca populaţia în zonă a crescut cu puţin peste 20 de procente, însemnând cu 5 procente mai puţin decât creşterea mediei la nivel naţional.

Experimentul demografic a redus şi dezechilibrul între nou-născuţi de sex masculin şi cei de sex femeiesc - iar estimările specialiştilor arată că în 2020 peste 24 de milioane de bărbaţi chinezi nu-şi vor găsi partenere. Zou Xuejin, sociolog în Shanghai şi bun cunoscător al experimentului Yincheng cere Guvernului de la Beijing relaxarea regulilor de control al natalităţii. Excepţie de la regula „unicului copil" impusă de liderul Deng Xiaoping fac şi regiunile în care trăiesc minorităţi etnice. Cuplurilor din oraşe le este permis să aibă doi copii dacă atât soţul, cât şi soţia, au fost copii singuri la părinţi. Totodată, cuplurile din mediul rural au voie să aibă doi copii daca primul născut este o fată.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite