Mărturie din Turcia: „A început să se cutremure pământul şi am văzut cu clădirea de vizavi se prăbuşeşte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipele de salvare caută în continuare supravieţuitori
Echipele de salvare caută în continuare supravieţuitori

Echipele de salvare continuă să caute supravieţuitori printre clădirile prăbuşite în timpul cutremurului devastator din estul Turciei şi pe timpul nopţii. Localnici din provincia estică Van povestesc despre coşmarul prin care au trecut.

Lupta contracronometru pentru supravieţuire continuă în Turcia. Echipele de salvatori ajutate de armată caută printre dărâmăturile clădirilor orice urmă de viaţă.

Sapă cu mâinile goale după cei dragi

Localnici care au scăpat nevătămaţi sapă disperaţi, uneori cu mâinile goale, după cei dragi. Pentru că sistemul de electricitate a picat în urma seismului de 7,3 grade pe Richter, autorităţile folosesc generatoare pentru a avea lumină. Poveştile supravieţuitorilor sunt cutremurătoare.

,,Am auzit ţipete de sub moloz"

„Am auzit ţipete de sub moloz. Am încercat să săpăm noi, dar n-am reuşit mare lucru. Aşteptăm echipele de urgenţă să ne ajute", a povestit un localnic din provinciaVan, pentru Reuters. ,,Clădirea aceasta a căzut sub privirile mele", a povestit îngrozit Halil Celik. „A început să se cutremure pământul brusc şi am văzut cu clădirea de vizavi se prăbuşeşte. Am fugit împtreună cu vecinii mei să ajutăm oamenii să iasă de sub moloz. Am scos doar doi supravieţuitori", a mai povestit Celik.

Estimare: 500-1.000 de morţi

Cel puţin 12 clădiri s-au prăbuşit doar în oraşul Van (oraş cu 380.000 de locuitori), capitala provinciei estice cu acelaşi nume. Reprezentanţii Institutului de seismologie Kandilli, la Istanbul susţin că cel puţin o mie de clădiri au fost avariate de cutremur. „Este un cutremur puternic. Ar putea provoca între 500 şi 1.000 de morţi", a apreciat în cursul unei conferinţe de presă Mustafa Gedik, şeful Institutului de seismologie Kandilli, la Istanbul.

Dorm în aer liber de teama unor noi replici

Cutremurul a avut cel puţin 40 de replici, unele peste 5 grade pe Richter. Numeroşi locuitori părăsesc oraşele Van şi Ercis, rămase fără electricitate, formând coloane pe austostradă. De teama replicilor, oamenii refuză să intre în case. Mulţi au hotărât să-şi petreacă noaptea sub cerul liber în jurul focurilor, în aşteptarea corturilor promise de autorităţi.
Cutremurul de astăzi este unul dintre cele mai puternice din istoria Turciei şi cel mai grav din 1999 încoace.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite