Exerciţii militare sud-coreene cu muniţie reală pe insula Yeonpyeong din Marea Galbenă. Phenianul anunţă că nu va riposta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coreea de Sud a început exerciţiile militare cu muniţie reală
Coreea de Sud a început exerciţiile militare cu muniţie reală

Armata sud-coreană a început exerciţiile militare cu muniţie reală pe insula Yeonpyeong, bombardată pe 23 noiembrie de nord-coreeni, în ciuda ameninţărilor venite de la Phenian.

UPDATE Phenianul a anunţat că nu va reacţiona la manevrele militare realizate luni de armata sud-coreană

Coreea de Nord a anunţat că nu va reacţiona faţă de "nesăbuita provocare militară" a Coreei de Sud, deoarece Seul-ul a modificat zona de tragere în timpul exerciţiilor desfăşurate luni, astfel încât proiectilele lansate au aterizat mai departe de graniţele sale decât cele lansate luna trecută, informează AP.

Oficialii sud-coreeni, pe de altă parte, susşin că nu s-au operat modificări asupra zonei de tragere. Potrivit Seul-ului şi luni, şi luna trecută, manevrele militare s-au realizat în apele din partea de sud-vest ale insulei Yeonpyeong, şi nu spre graniţa cu Nordul.

Guvernul sud-corean consideră anunţul Phenianului drept o dovadă de teamă şi apreciază că atacurile din partea vecinilor de la nord au fostîntotdeauna neaşteptate, Coreea de Nord evitând un atac direct.

UPDATE Coreea de Sud a încheiat exerciţiile sale militare după numai o oră, potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap, citată de AFP.

Aceste informaţii nu au fost confirmate de ministerul sud-coreean al Apărării, care a precizat că va oferi o declaraţie mai târziu.

Ceaţa a întârziat demararea acestor exerciţii, prevăzute iniţial pentru sfârşitul dimineţii (între 4.00 şi 5.00, ora României). De fapt, manevrele au început la ora locală 14.30 (7.30, ora României) şi s-au încheiat o oră mai târziu.

Civilii de pe insula sud-coreeană Yeonpyeong şi cei de pe alte patru insule învecinate au primit ordinul să intre la adăpost rapid. Un purtător de cuvânt al Ministerului sud-corean al Apărării a declarat că exerciţiile cu militare cu tiruri reale vor dura mai puţin de două ore şi că presupun exerciţii cu mai multe tipuri de arme, printre care şi tunurile autopropulsate de tip K-9. Manevrele militare fost întârziate din cauza ceţii.

La sfârşitul săptămânii trecute, Phenianul a promis un "dezastru" dacă Coreea de Sud nu renunţă la manevrele millitare pe insula Yeonpyeong. Potrivit unor surse citate de agenţia sud-coreană Yonhap, Coreea de Nord şi-a scos avioanele de vânătoare din hangare, însă, nu au precizat dacă Phenianul a decis să amplaseze şi armament la graniţă.

Insula sud-coreană Yeonpyeong, care găzduieşte aceste exerciţii, se află la circa 11 kilometri de graniţa cu Coreea de Nord. Phenianul consideră apele din apropierea insulei drept parte a apelor sale teritoriale.

Comunitatea internaţională nu a reuşit să reducă tensiunile din Pensinsula Coreană, tensiuni care au crescut în urma atacului Phenianului asupra insulei Yeonpyeong, din 23 noiembrie, în care şi-au pierdut viaţa trei civili şi doi soldaţi din armata sud-coreană. Acesta a fost primul atac de după războiul din 1950-1953.

La cererea Rusiei, Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgenţă duminică seara. Potrivit unor surse citate de jurnaliştii de la AFP, luni ar trebui adoptată Declaraţia Consiliului de Securitate, prin care se urmăreşte reluarea dialogului între cele două Corei şi soluţionarea tuturor problemelor care divid cele două state.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite