Tânărul Kim va împărţi puterea cu unchiul şi generalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Jong Un va împărţi deocamdată puterea cu vârstnicii regimului
Kim Jong Un va împărţi deocamdată puterea cu vârstnicii regimului

Kim Jong Un, fiul de 28 de ani al decedatului dictator nord-coreean, nu va fi singur la butoanele puterii de la Phenian, pentru moment urmând să împartă conducerea cu bătrânii regimului de la Phenian.

Regimul din Coreea de Nord a trecut după moartea lui Kim Jong Il de la o dictatură cu mână fermă a unui singur la un sistem colectiv de putere, tânărul Jong Un trebuind să accepte implicarea unchiului său, Jang Song Taek (65 de ani), precum şi a generalului Ri Yong Ho, şeful armatei, a declarat miercuri pentru Reuters o sursă de nivel înalt apropiată cercurilor puterii de la Phenian şi Beijing.

Liderii armatei, cu vârste de 60 şi 70 de ani, şi-au declarat susţinerea pentru tânărul Kim Jong Un, fiind asigurată astfel continuitatea la putere a dinastiei Kim. Situaţia în ţară este acum stabilă, fiind exclusă posibilitatea unei lovituri de stat militare, a relatat sursa menţionată, care în 2006 a anticipat pentru Reuters primul test nuclear efectuat de Coreei de Nord.

Formulă colectivă de putere

Primii sfătuitori ai tronului pe care Jong Un nu îi va putea ignora vor fi unchiul Jang Song Taek, care e din 2009 preşedintele Consiliului suprem de apărare, respectiv soţia acestuia, Kim Kyong Hui, sora tatălui decedat Jong Il. Pe de altă parte, în cadrul regimului este vizibilă şi afirmarea tinerei generaţii, noul star al puterii de la Phenian având format un grup de apropiaţi cu vârste de 20-30 de ani, care în viitor ar putea declanşa o reformare a regimului după modelul chinez, a apreciat Koh Yu Hwan, preşedintele Asociaţiei de studii nord-coreene de la Seul.

Având în vedere tradiţia unei conduceri cu mână de fier impusă de bunicul său, Kim Il Sung şi continuată apoi de tatăl său, nu e exclus ca Jong Un să fie frustrat de implicarea bătrânilor.

Dar formula colectivă de guvernare pare să fi fost pregătită de decedatul Kim Jong Il înainte de moartea sa, ceea ce explică şi relativul calm vizibil în imaginile transmise în aceste zile de media oficială a regimului. În cazul unor tensiuni la vârf, moartea lui Kim Jong Il ar fi fost ţinută la secret mai mult decât cele două zile pentru a transmite imaginea de ordine aparentă până la reglarea structurilor de putere, a apreciat expertul sud-coreean.

Problema nucleară, greu de rezolvat

La Beijing există speranţa ca pe termen lung să se ajungă la o relaxare a regimului de la Phenian coordonată de tânărul conducător, care ar putea avea efecte asupra nivelului de trai al populaţiei, însă nu va detensiona problema nucleară, a anticipat sursa Reuters.

E de menţionat că Beijingul, principalul sprijin al Phenianului, a fost anunţat despre moartea lui Kim Jong Il abia luni, în aceeaşi zi cu difuzarea oficială a ştirii. Invitaţia adresată de Beijing lui Kim Jong Un de a veni în vizită, precum şi deplasarea preşedintelui Hu Jintao şi vicepreşedintele Xi Jinping la ambasada nord-coreeană pentru prezentarea condoleanţelor, indică faptul că liderii Chinei susţin formula actuală de la Phenian, care garantează stabilitatea regimului şi a ţării

Însă cartea deţinerii focoaselor nucleare nu va fi lăsată din mâini de liderii armatei, care vor să continue programul de înarmare, indiferent de presiunile externe ale Chinei, Rusiei, SUA, Japoniei sau Coreei de Sud..

Potrivit sursei menţionate, Coreea de Nord ar fi acceptat formal la presiunile externe să renunţe la programul nuclear militar, cu condiţia semnării unui armistiţiu care să îl înlocuiască pe cel încheiat în 1953 între Phenian, Seul, SUA şi China. De asemenea, Phenianul e convins că pe teritoriul Sudului sunt desfăşurate rachete nucleare americane şi a cerut Washingtonului să le retragă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite