China întâmpină dificultăţi în lupta împotriva fumatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În China, companiile de tutun sponsorizează şcoli. Aproape jumătate dintre toţi medicii de sex masculin fumează, iar unul dintre ritualurile de la nunţi presupune ca mireasa să aprindă câte o ţigară pentru fiecare bărbat invitat.

China s-a angajat să interzică fumatul în locuri publice interioare începând cu 9 ianuarie 2011, în conformitate cu un tratat global anti-fumat, sprijinit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Dar cum fumatul reprezintă un loc foarte important în viaţa chinezilor, e puţin probabil ca ţara să respecte termenul şi chiar guvernul pare că s-a împăcat cu acest eşec, scrie AP.

"Au mai rămas doar câteva luni şi simt că este extrem de dificil să atingem acest obiectiv. China se confruntă cu o provocare extraordinară în controlul tutunului", a declarat Jiang Yuan, director adjunct al Oficiului Naţional de control al tutunului.

Cel puţin un milion de oameni mor anual în China din cauza fumatului. De-a lungul ultimilor ani, China a interzis publicitatea în favoarea tutunului la radio, televiziune şi ziare şi fumatul în unele locuri, cum ar fi în avioane.

În ultimele luni, China a interzis fumatul în pavilioanele şi restaurantele din Expo Shanghai, iar autorităţile au interzis fumatul în campusurile de studenţi. Chiar şi profesorii au fost sfătuiţi să evite fumatul în prezenţa studenţilor.

Dar bătălia autorităţilor împotriva unui obicei care a pus stăpânire pe toate clasele sociale este încă departe de a se fi terminat. Rata fumătorilor nu s-a schimbat semnificativ, iar producţia de tutun chiar a crescut.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere ţărilor să lupte împotriva fumatului prin măsuri care includ creşterea impozitelor şi a preţului la ţigări, emiterea de avertismente referitoare la sănătate pe pachetele de ţigări şi interzicerea publicităţii în favoarea tutunului. Ţările membre trebuie să se asigure că în spaţiile publice închise, locurile de muncă şi transportul public fumatul este interzis  în termen de cinci ani de la intrarea în vigoare a Tratatului - care, în cazul Chinei a fost pe 9 ianuarie 2006.

Aproape 170 de ţări au semnat acest tratat. România este membră a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din anul 1948.

Interzicerea fumatului în spaţii publice închise este o provocare pentru multe ţări - numai 17 au politici care să asigure o protecţie eficientă la fumatul pasiv, printre acestea aflându-se Noua Zeelandă, Columbia, Regatul Unit şi Iran. În China, ţigările sunt înmânate drept cadouri pentru familie şi mită funcţionarilor. Chiar şi în oraşe mari precum Beijing, oamenii îşi aprind câte o ţigară în baruri şi restaurante, lifturi şi clădiri guvernamentale.

Cu ocazia zilei copilului, în iunie, elevilor de la o şcoală elementară sponsorizată de compania de ţigări Hongta, le-a fost oferit un tur al unei fabrici de ţigări. Pe proprietatea unei alte şcoli sponsorizate de respectiva companie de ţigări este afişat sloganul: "Talentul provine din munca grea, tutunul te ajută să devii realizat."

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite