China: Ziarul oficial al Partidului Comunist, listat la Bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea chineză vrea să atragă în felul acesta bani din piaţă pentru a dezvolta site-ul de internet al ziarului „Cotidianul Poporului", www.people.com.cn.

Numele publicaţiei „Renmin Ribao" a fost caligrafiat de mână de însuşi liderul comunist Mao Zedong, pentru primul număr al ziarului, din 1948. După mai bine 60 de ani, „Cotidianul Poporului", oficiosul Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, recurge la practici capitaliste pentru a face rost de bani. Potrivit anunţului postat pe site-ul Comisiei de reglementare a pieţei bursiere din China, ziarul intenţionează să-şi listeze la bursa din Shanghai site-ul său de internet, www.people.com.cn.

Site-ul people.com.cn caută să atragă peste 500 de milioane de yuani ( 62 de milioane de euro) pentru investiţii şi pentru a-şi extinde serviciile de internet mobil. Comisia de reglementare a pieţei bursiere urmează să îşi anunţe decizia, vineri.

„Această listare pe Bursă a fost bine gândită", spune Jeremy Goldkorn, fondatorul societăţii Danwei, care se ocupă de studierea pieţei mass-media, cu sediul la Beijing.

„De ce nu atragem bani din piaţă, decât din visteria statului?", spune Goldkorn . O mulţime de site-uri web sunt subvenţionate de statul chinez: „Cotidianul Poporului", televiziunea naţională, agenţia China Nouă. Şi acestea ar putea fi listate la bursă. Scopul Beijingului este de a face mass-media chineză oficială mai competitivă, încercând în felul acesta să reducă influenţa reţelelor sociale precum Facebook sau Twitter.

Într-o ţară cu o jumătate de miliard de utilizatorii de Internet, acest lucru este foarte important pentru Beijing pentru a întări controlul asupra mijloacelor mass-media din întreaga ţară şi a le pune în serviciul propagandei oficiale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite