China: Rachetele nucleare au fost amplasate într-un tunel uriaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata Populară de Eliberare /APL/ chineză a terminat săparea unui tunel gigantic lung de 5.000 km, destinat să-i adăpostească rachetele nucleare, şi l-a codificat "Marele Zid subteran", informează Ziarul Apărării Naţionale, citat - vineri - de cotidianul francez Le Figaro.

Adâncimea acestui tunel poate atinge 100-160 m, el fiind situat în zonele muntoase din nordul ţării, adaugă publicaţia militară chineză.

Zeci de mii de soldaţi au fost mobilizaţi pentru această construcţie din 1995, iar experţi în domeniu îşi amintesc acum de un articol discret care evocase afectarea a 10.000 de soldaţi chinezi lucrărilor în profitul celei de-a "doua artilerii". Această formulă evoca forţa nucleară chineză, dar şi rachetele convenţionale.

În 2008, un reportaj la televiziunea oficială chineză CCTV se referise din nou la marile şantiere subterane destinate să protejeze forţele strategice chineze împotriva unui atac nuclear. Presa chineză estimează că acest tunel - care bate toate recordurile în materie - ar fi destinat să păstreze o capacitate pentru a doua lovitură dacă ţara ar fi victima unui atac nuclear. Doctrina militară chineză a fost întotdeauna de "a nu lovi prima", dispunând de un arsenal suficient, destinat autoapărării.

Beijingul s-a angajat, de altfel, să nu-şi utilizeze armamentul nuclear împotriva unor ţări care nu deţin o dotare similară sau să le ameninţe cu utilizarea lui.

În bugetul chinez pentru apărare, mijloace financiare importante sunt alocate acestei "a doua artilerii". De asemenea, China a construit deja mai multe submarine nucleare lansatoare de rachete, chiar dacă ele nu sunt încă operaţionale, pentru patrulări de descurajare. Se pare că marina chineză nu stăpâneşte încă dificila tehnică a unui tir cu rachete de pe o platformă submarină, presupune Le Figaro.

Un ziar din Hong Kong sugerează că dezvăluirea existenţei acestei ascunzători uriaşe de arme ar reprezenta un semn în plus de afirmare a puterii chineze. Articolul militar evocă conceptul "Marelui Zid subteran" care, ca lungime este încă departe de faimoasa construcţie ridicată pentru a proteja Imperiul chinez de invaziile din Nord, lungă de 6.700 km sau 8.800, potrivit unor descoperiri recente.

Tunelul subteran cu rachete nu are decât 5.000 km, dar poate că Armata populară de eliberare "nu a terminat încă de săpat?", se întreabă maliţios cotidianul francez, precizează Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite