China: Încetinire a creşterii economice, însă riscul unei aterizări forţate este redus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai mare creditor al SUA este China.
Cel mai mare creditor al SUA este China.

Economia Chinei, a doua de pe glob, va creşte numai cu 7,7% în acest an, faţã de 9,3% anul trecut, dar riscul unei aterizãri forţate este 'redus', iar creşterea ar urma sã se accelereze în 2013, la 8,1%, a anunţat luni Banca Mondialã (BM), preluatã de AFP.

'Creşterea Chinei va încetini în acest an la 7,7%, faţã de 9,3% anul trecut, din cauza reducerii exporturilor şi a unei creşteri mai puţin rapide a investiţiilor', a anticipat banca în ultimul sãu raport privind Asia de Est şi zona Pacificului, dat publicitãţii la Singapore.

BM se aştepta pânã în prezent la un avans de 8,2% al economiei chineze în acest an.

Creşterea Produsului Intern Brut (PIB) al Chinei se va accelera din nou în 2013, ajungând la 8,1%, datoritã îndeosebi efectelor mãsurilor de relansare economicã adoptate de guvern şi a majorãrii aşteptate a investiţiilor, a precizat BM.

'Încetinirea din acest an a Chinei este semnificativã, iar unii specialişti se tem cã s-ar putea agrava', avertizeazã BM, menţionând totodatã cã nu se aşteaptã la o prãbuşire vertiginoasã a creşterii economice.

'Riscul unei aterizãri forţate rãmâne redus', adaugã BM.

Încetinirea Chinei ar urma sã antreneze dupã sine ansamblul ţãrilor în curs de dezvoltare din Asia de Est şi zona Pacficului, a cãror creştere se va plafona în acest an la 7,2%, cu un punct sub valoarea de anul trecut. Ţãrile din regiune numite 'în curs de dezvoltare' nu includ Japonia şi Australia, potrivit definiţiei Bãncii Mondiale.

Economia regiunii se va relansa în 2013 pentru a ajunge la 7,6%, alimentatã de cererea internã, însã o agravare a crizei din zona euro, o consolidare a mãsurilor de austeritate bugetarã în Statele Unite sau încetinirea prelungitã a creşterii chineze rãmân factori importanţi de risc, atrage atenţia BM.

'Nicio regiune în curs de dezvoltare nu va fi feritã, dacã situaţia din Europa va continua sã se degradeze în mod semnificativ (...) O crizã <majorã> va antrena o cãdere de peste douã puncte a creşterii PIB din regiune în 2013', avertizeazã Banca Mondialã.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite