China:„Prinţul roşu“ a fost demis după ce adjunctul său a cerut azil politic în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de la Bejing l-au eliminat din viaţa politică pe Bo Xilai, unul dintre cei mai vizibili reprezentanţi ai Partidului Comunist, liderul organizatiei Chongqing. Xilai, în vârstă de 62 de ani, supranumit şi „prinţul roşu" era văzut anul trecut ca fiind unul dintre potenţialii viitori lideri ai Chinei.

Demiterea lui Bo Xilai, şeful carismatic, dar foarte controversat al Partidului Comunist din municipalitatea autonomă Chongqing, care viza un loc în Comitetul Permanent al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, ar avea legătură cu fostul viceprimar al Chongqing, Wang Lijun, ex-şef al poliţiei locale, relatează canalul de televiziune Phoenix TV din Hong Kong.

Luna trecută, Wang Lijun a încercat să-şi găsească refugiu la Consulatul SUA din Chongqing, unde a cerut azil politic. A fost arestat de forţele de securitate imediat după ieşirea din clădirea misiunii diplomatice americane, unde a stat aproape 24 de ore, în absenţa unui răspuns favorabil la solicitarea sa. În prezent, el este vizat de o anchetă, scrie ITAR-TASS.

Potrivit media occidentale şi din Hong Kong, înaltul funcţionar chinez ar fi putut preda părţii americane materiale compromiţătoare referitoare la şeful său, Bo Xilai, precum şi informaţii privind corupţia în eşaloanele de vârf ale puterii şi lupta din interiorul Partidului Comunist Chinez.

Bo şi-a vorbit de rău şefii

Potrivit site-ului dizident în limba chineză, ar fi lăsat la Consulatul SUA din Chengdu o casetă audio cu fostul său şef, în care Bo îşi arată opiniile sincere cu privire la conducerea Partidului Comunist Chinez (PCC) şi la rolul său crucial.

Potrivit Boxun, Bo ar fi afirmat pe casetă că fostul şef al PCC, Jiang Zemin, este "Împărăteasa văduvă Cixi de astăzi" - o femeie puternică şi carismatică care a controlat în mod efectiv, dar neoficial, Dinastia Manchu Qing din China timp de 47 de ani, din 1861 până în 1908.

Bo l-ar fi asociat pe actualul preşedinte Hu Jintao cu "Împăratul Xian al Han" care a fost ultimul împărat (domnind între 189-220) al Dinastiei Han şi despre care se crede că nu a fost decât o marionetă, chiar şi cei loiali dinastiei Han subminându-i suveranitatea.

Bo ar fi vorbit şi despre Xi Jinping, ce urmează să îi succeadă lui Hu Jintao la cel de-al XVIII-lea Congres al Partidului de anul acesta. Bo crede că Xi este precum "Liu E'dou", numele de copil al lui Liu Shan, al doilea şi ultimul împărat al statului Shu Han în timpul perioadei celor Trei Regate din istoria chineză. Liu Shan era perceput ca un conducător incapabil, chiar retardat.

Bo ar fi afirmat că el este cel care va conduce China în viitor, nu actualii nouă membri, nici noii membri "incompetenţi şi retardaţi mental" aleşi de către actualii membri.

Personaj controversat

Pottivit site-ului Boxun, Bo Xilai şi soţia sa, Gu Kailai, au acumulat 8 miliarde de yuani (1,3 miliarde de dolari) înainte de a se muta din provincia nord-estică Liaoning la Chongqing. Se crede că Bo a transferat marea parte a banilor în Statele Unite, Canada, Marea Britanie şi Franţa.

În plus, fiul lui Bo, Bo Guagua a urmat cursurile Şcolii Harrow pentru băieţi din Marea Britanie, după care a mers să studieze la Şcoala Kennedy din cadrul Harvard.

Potrivit AFP, Bo Xilai este cunoscut ca artizan al transformării spectaculoase a Chongqing, oraş-laborator cu 33 de milioane de locuitori, devenit un pol economic major al Chinei şi prezentat uneori drept cel mai mare centru urban din lume.

Fost ministru al comerţului, Bo a dus o viguroasă campanie antimafia în fieful său, fiind totodată vestit şi pentru că a dorit să reînvie la Chongqing idealul revoluţionar, după 30 de ani de la moartea lui Mao Zedong.

Conform agenţiei Xinhua, citată de BBC News, Bo Xilai va fi înlocuit în funcţie de către vice-premierul Zhang Dejiang, un economist format de Coreea de Nord, potrivit „Financial Times".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite