Cele două Corei îşi agită armele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nava sud-coreeană care s-a scufundat luna trecută în Marea Galbenă a fost lovită de o torpilă nord-coreeană, potrivit unui raport al agenţiei de informaţii militare din Coreea de Sud.

Este ultimul dintr-o serie de rapoarte care sugerează că misterioasa scufundare a corvetei Cheonan, în care au murit 46 marinari, a fost un atac intenţionat şi neprovocat al Coreei de Nord.

Sud-coreenii sunt consternaţi de reacţia guvernului lor la acest incident, mulţi dintre ei considerând că ea nu a fost destul de fermă, iar unii ofiţeri din serviciile de securitate sprijină un răspuns pe măsură. În acest caz, ar exista riscul ca situaţia să escaladeze într-un război, care, deşi ar fi câştigat până la urmă de Coreea de Sud şi de aliaţii săi americani, ar fi destructiv şi costisitor, consideră analiştii. Atacul, care a despicat în două vasul de 1.200 de tone, este unul dintre cele mai dure petrecute după sfârşitul războiului intercoreean.

Submarin-capcană

Un alt raport a sugerat că atacul ar fi fost cauzat nu de o torpilă lansată de la distanţă mare, ci de un submarin având la bord atacatori sinucigaşi, care ar fi explodat chiar sub corpul navei.

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a refuzat să comenteze aceste informaţii. Pentru liderul nord-coreean Kim Jong Il, o aventură militară împotriva sudului „imperialist" ar putea fi o divagaţie care ar unifica populaţia ţării, distrăgând atenţia de la problemele economice grave, scrie presa sud-coreană.

Spioni deghizaţi în refugiaţi

Doi spioni nord-coreeni, deghizaţi drept refugiaţi, au intrat în Coreea de Sud cu misiunea de a asasina pe cel mai cunoscut dintre disidenţii nord-coreeni. Ofiţerii militari, desconspiraţi de nepotrivirile din propriile declaraţii, au recunoscut că primiseră ordinul să-l omoare pe Hwang Jang Yop (87 de ani), fost membru senior al regimului nord-coreean. Arestarea a stârnit suspiciuni privind posibila prezenţă a altor spioni nord-coreeni, care ar putea opera nedetectaţi în Coreea de Sud.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite