"Bolta de oţel", scutul Israelului împotriva Hamas şi Hezbollah

0
Publicat:
Ultima actualizare:
.

Israelul a anunţat miercuri că a testat cu succes un sistem antirachetă împotriva rachetelor Hezbollah (organizaţie teroristă din Liban) şi Hamas (organizaţie teroristă din Fâşia Gaza).

"Pentru prima oară, sistemul a fost testat într-o situaţie cu ameninţări multiple simultane. El a reuşit să le neutralizeze cu un succes total", se precizează într-un comunicat al Ministerului israelian al Apărării.

"Instalarea operaţională a 'Boltei din oţel' va transforma poziţia Israelului din punct de vedere securitar şi politic, atât pe frontul nordic, cât şi pe cel sudic", faţă de Fâşia Gaza, a estimat directorul general în minister, Pinhas Buchris.

Potrivit ministerului, viitoarea etapă va consta în integrarea sistemului în forţele armate.

Hezbollah a tras în 2006 peste 4.000 de rachete împotriva teritoriului nordic al Israelului, paralizând activitatea în această regiune 34 de zile şi constrângând un milion de israelieni să se refugieze în adăposturi sau spre sudul ţării. Potrivit serviciilor de informaţii israeliene, Hezbollah dispune în prezent de 40.000 de rachete.

La rândul său, Hamas a lansat în ultimii ani câteva mii de rachete şi obuze de mortier împotriva localităţilor din sudul Israelului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite