Pakistanul a dezvăluit Chinei elicopterul ultrasecret al SUA, în ciuda interdicţiei CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pakistanul a permis Chinei accesul la elicopterul folosit de Statele Unite în operaţiunea de ucidere a lui Osama bin Laden din mai 2011, deşi agenţia americană CIA a cerut în mod explicit să nu divulge informaţii despre aeronava "dotată cu tehonologie ultrasecretă", dezvăluie Financial Times.

În cadrul operaţiunii în care liderul reţelei teroriste Al-Qaida a fost ucis, unul dintre cele două elicoptere Blackhawk care i-a transportat pe membrii comandoului Seal la complexul lui bin Laden, din oraşul pakistanez Abbottabad, a lovit peretele complexului cu paleta rotorului şi a fost obligat să aterizeze forţat.

Elicopterul Blackhawk era dotat cu "tehonologie ultrasecretă" ce-l făcea indetectabil în timpul survolării. Până la returnarea aeronavei avariate Statelor Unite ale Americii, agenţia CIA a cerut în mod explicit Pakistanului să nu prezintă niciunui oficial străin elicopterul. Financial Times a dezvăluit, însă, că înainte să ajungă în mâinile americanilor, China a primit acces la elicopterul "invizibil" Blackhawk.

"Statele Unite au acum informaţii că Pakistanul, în principal ISI (serviciul de informaţii pakistanez - n.red.), a dat acces armatei chineze la elicopterul doborât la Abbottabad", a declarat o sursă din comunitatea de informaţii americană. , citată de FT. Pakistanul a permis inspectarea aeronavei. Oficialii chinezi au avut permisiunea de a vedea epava şi a o fotografia, dar şi de a lua mostre din fuselajul "invizibil" special care a permis echipei de comando americane să intre în Pakistan fără a fi detectată de sistemele radar.

Agenţia pakistaneză de servicii secrete, ISI, a negat informaţia potrivit căreia ar fi dezvăluit Chinei arma secretă a SUA, scrie Reuters, care atrage totuşi atenţia că statul chinez are relaţii militare solide cu Pakistanul, fiind unul dintre principalii furnizor de armament pentru armata controlată de liderii din capitala Islamabad.

Această situaţia riscă să destabilizeze relaţia din SUA şi Pakistan. Alianţa strategică dintre cele două state a fost zguduită în momentul capturării lui bin Laden, oficialii de stat din Islamabad nefiind informaţi în prealabil de raidul ce avea să aibă loc la Abbottabad, pentru eliminarea fostului lider Al-Qaida.

Faptul că Osama bin Laden a locuit cinci ani chiar lângă Academia Militară din Pakistan, situată în nord-vestul Abbottabadului, a întărit suspiciunile Washingtonului asupra credibilităţii Islamabadului în lupta împotriva militanţilor islamici extremişti.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite