Armenia, pregătită de război cu Azerbaidjanul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armenia a avertizat, ieri, că este pregătită de „război“, pe fondul puternicelor tensiuni cu statul vecin Azerbaid­jan, care au fost exacerbate după ce Baku a graţiat şi promovat un ofiţer azer condamnat pe viaţă în Ungaria pentru decapitarea unui militar armean, informează AFP.

 „Nu dorim războiul, însă dacă suntem constrânşi, ne vom bate şi vom câştiga", a declarat preşedintele Serj Sarkisian, într-un comunicat difuzat luni pe site-ul său. Preşedintele azer, Ilham Aliev, l-a graţiat pe Ramil Safarov la revenirea acestuia în ţară vineri, după extrădarea din Ungaria, unde îşi ispăşea pedeapsa pentru crima comisă în 2004, în timpul unui stagiu organizat de NATO la Budapesta pentru militari din fosta URSS.

Şeful statului armean a denunţat Azerbaidjanul drept „un stat în care se ordonă ilegal punerea în libertate şi unde este glorificat public orice ticălos care a omorât oameni numai pentru faptul că sunt armeni".

Conflict de lungă durată

Erevan şi Baku îşi dispută de mulţi ani controlul asupra enclavei armene Nagorno-Karabah, alipită la Azerbaid­jan în epoca sovietică.

Şi Budapesta a luat poziţie faţă de graţierea ofiţerului azer. Guvernul ungar l-a convocat duminică pe ambasadorul Azerbaidjanului pentru a-i prezenta un protest. „Ungaria consideră inacceptabil şi condamnă faptul că Ramil Safarov a fost graţiat", a reacţionat Guvernul conservator condus de Viktor Orban într-un mesaj transmis ambasadorului Azerbaid­janului în capitala ungară Vilayat Guliyev.
La rândul său, Peter Szijjarto, ministru ungar fără portofoliu însărcinat cu Afaceri Internaţionale, a îndepărtat zvonurile vehiculate de presa ungară cu privire la o legătură între repatrierea lui Safarov şi un eventual împrumut în valoare de câteva miliarde de euro pe care Azerbaid­janul ar fi propus să îl acorde Ungariei.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite