Cea mai mare arhivă a Holocaustului, deschisă publicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhiva Holocaustului din localitatea germană Bad Arolsen, cea mai mare din lume, a fost deschisă pentru prima dată publicului larg. După 60 de ani, vizitatorii vor putea vedea peste 50 de

Arhiva Holocaustului din localitatea germană Bad Arolsen, cea mai mare din lume, a fost deschisă pentru prima dată publicului larg. După 60 de ani, vizitatorii vor putea vedea peste 50 de milioane de dovezi, "strânse şi ordonate minuţios chiar de nazişti", privind destinele tragice a peste 17,5 milioane de victime ale regimului hitlerist.

Până acum documentele din arhiva gestionată de Serviciul Internaţional de Cercetare (ITS) au putut fi consultate doar de cercetători şi de urmaşii celor care şi-au pierdut viaţa în lagărele terorii. Măsura este menită "să păstreze trează amintirea crimelor monstruoase din perioada nazismului", a declarat directorul ITS, Reto Meister, la deschiderea oficială a arhivelor care a avut loc miercuri.

La eveniment au participat şi reprezentanţi ai comunităţilor evreieşti din Germania şi din alte ţări. Documentele, depozitate într-un fost sediu al SS din Bad Arolsen, la nord de Frankfurt, cuprind informaţii despre soarta evreilor, ţiganilor şi a altor minorităţi etnice transportaţi în lagărele de concentrare sau forţaţi să muncească. Serviciul Internaţional de Cercetare speră ca, până în 2011, toate informaţiile să fie stocate digital pentru a putea fi consultate mai uşor şi pentru a nu fi deteriorate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite