Cristina Kirchner o ia pe urmele lui Chavez. Argentina naţionalizează cea mai mare companie petrolieră din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exproprierea va consolida controlul statului asupra unei ramuri importante a economiei argentiniene, dar a creat deja tensiuni mari în relaţia cu Spania şi cu Uniunea Europeană

Preşedinta Argentinei, Cristina Fernández de Kirchner, a anunţat luni că guvernul va prelua pachetul de acţiuni majoritare la YPF, cea mai mare companie petrolieră de pe teritoriul argentinian. Şefa statului argentinian a anunţat apoi demiterea lui Sebastián Eskenazi din funcţia de director executiv şi apoi i-a numit pe consilierii Julio de Vido şi Axel Kiciloff pentru a conduce compania.
YPF, unde guvernul central va deţine de acum înainte 51% din acţiuni, iar administraţiile regionale - 49%, era deţinută până în prezent de o companie energetică spaniolă - Repsol YPF. Decizia face parte dintr-un proiect de lege mai amplu, care va trece probabil cu o majoritate largă de Parlamentul argentinian.

Exproprierea va consolida controlul statului asupra unei ramuri importante a economiei argentiniene, dar a creat deja tensiuni mari în relaţia cu Spania şi cu Uniunea Europeană, notează "New York Times". Guvernul spaniol a ameninţat că va lua măsuri, dar nu a explicat în c ear consta acestea. Ministrul de Externe spaniol, José Manuel García Margallo a explicat că Madridul "condamnă cu maximă fermitate" decizia Argentinei, care "rupe climatul de cordialitate şi prietenie din relaţiile argentiniano-spaniole". Uniunea Europeană a condamnat şi ea intenţia Argentinei.

Decizia pică într-un moment cum nu se poate mai prost pentru Repsol şi Spania, care e răvăşită de criză. Este un semnal de alarmă şi pentru Telefonica (operator telecom), dar şi pentru alte companii spaniole care au investit mult în Argentina şi depind de profiturile realizate în America Latină.

Compania spaniolă Repsol, care deţinea 57% din YPF, a indicat şi ea că "studiază toate opţiunile legale" pentru a-şi apăra interesele şi pe cele ale acţionarilor săi în faţa acestei vânzări forţate. Deocamdată, nu este limpede cum îi va afecta naţionalizarea pe acţionarii YPF, printre care se numără şi familia Eskenazi. Ce fel de compensaţii vor primi Repsol şi ceilalţi acţionari va fi decis de un tribunal, mai scrie NYT. Acţiunile YPF au căzut mult pe burse în ultimele zile, din cauza temerilor investitorilor că va exista această naţionalizare. Căderea pe burse a continuat după anunţul preşedintei argentiniene, ajungând până la 11% la sfârşitul şedinţei de tranzacţionare. Valoarea totală tranzacţionată pe burse este de 7,7 miliarde de dolari.
Compania YPF a fost înfiinţat de guvernul argentinian în anii 20 şi apoi privatizată în 1990. Cristina Fernández de Kirchner consideră că astfel va putea mări producţia de petrol a Argentinei, după ce, recent, ţara sa a început să importe resurse energetice. Luni în şir, guvernul central şi oficialii din regiuni au făcut presiuni asupra conducerii YPF pentru a investi mai mult în capacitatea de producţie.

O serie mai largă de naţionalizări

Decizia este foarte populară în rândul argentinienilor: mulţi denunţau încă privatizarea companiilor de stat din anii 90. În plus, a existat un declin al producţie de petrol în ultimii ani. Charismatică şefă de stat recuperează astfel simboluri importante pentru argentinieni. Nu este la prima măsură de acest gen. Guvernul argentinian a impus deja limitări ale preţurilor la energie, ceea ce a ajutat la creşterea cererii de energie. Apoi, a existat şi emiterea de pretenţii de suveranitate asupra Insulelor Falkland, controlate de Marea Britanie. Şefa statului argentinian a naţionalizat şi compania aeriană argentiniană, dar şi fondurile de pensii.

Naţionalizarea YPF dă însă un nou semnal, primit cu temeri şi de Total (Franţa) şi Exxon Mobil, care au făcut investiţii pentru exploatarea gazelor de şist descoperite anul trecut în Argentina.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite