VIDEO Argentina foloseşte politic Olimpiada. Marea Britanie acuză Buenos Aires de lipsă de respect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul britanic a acuzat Argentina de lipsă de respect, după ce mai multe televiziuni argentiniene au difuzat un filmuleţ cu un aspirant la titlul olimpic care se antreanează în Insulele Falkland.

Clipul de 90 de secunde a fost difuzat cu ocazia aniversării a 30 de ani de la scufundarea navei de război General Belgrano, în care au murit 323 de militari, adică jumătate din toţi soldaţii argentinieni care au murit în timpul războiului pentru Insulele Falkland (sau Malvine). Filmul se doreşte un memoriam pentru cei care au luptat în conflictul de 74 de zile. În acelaşi conflict, au murit şi 258 de britanici, scrie "The Telegraph".

În clip, Fernando Zylberberg, membru al echipeui de hochei argentiniene, aleargă pe străzile din Stanley, antrenându-se pentru Jocurile Olimpice din această vară de la Londra. Sportivul trece prin faţa tavernei Globe, cel mai popular pub din insule, şi apoi pe lângă Penguin News, singurul ziar al Insulelor Falkland (în prezent, teritoriu britanic). La sfârşitul clipului, apare scris: "pentru a concuran pe sol britanic, ne antrenăm pe sol argentinian".

"Sport, nu politică"

Ministerul de Externe de la Londra a criticat dur mesajul, apreciind că este o încercare a Argentinei de a politiza Jocurile Olimpice. "Olimpiada se referă la sport, nu la politică. Suntem înmărmuriţi de lipsa de sensibilitate şi de respect pe care au demonstrat-o regizorii, folosindu-se de un memorial al războiului din Insule", a declarat un purtător de cuvânt al MAE britanic. "Locuitorii din Falkland sunt britanici pentru că aşa au ales să fie. Rămân liberi să-şi aleagă viitorul politic şi economic şi au dreptul la autodeterminare. Există trei părţi în această dezbatere, nu doar două, cum îi place Argentinei să pretindă. Locuitorii nu pot fi şterşi din istorie", a continuat oficialul.

Ministrul de Externe a criticat şi el mişcarea. "Argentina a avut câteva eşecuri diplomatice în ultimele săptămâni. Nu au reuşit la summitul Americilor să îi convingă pe participanţi să adopte o declaraţie asupra Insulelor Falkland", a spus şeful diplomaţiei de la Londra, William Hague. El a precizat că poziţia Marii Britanii faţă de teritoriul care este acum din nou reclamat de Argentina nu s-a schimbat. Preşedinta Argentinei, Cristina Kirchner, a criticat Regatul Unit pentru menţinerea "unei enclave coloniale" în Atlanticul de Sud. Ministrul de Externe argentinian a formulat o cerere la ONU de negociere a suveranităţii insulelor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite