Un radar antirachetă al NATO va fi instalat în provincia Malatya, din sud-estul Turciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un radar de alertă avansată în cadrul scutului antirachetă din Europa, a cărui amplasare a fost acceptată de Ankara la începutul lui septembrie, va fi instalat în provincia turcă Malatya (sud-est), au anunţat miercuri autorităţile turce, citate de AFP.

"Lucrările juridice şi pregătirea terenului care va găzdui radarul au fost încheiate (...). Acesta va fi instalat la Kurecik", informează un comunicat al Ministerului turc al Afacerilor Externe.

Această provincie găzduieşte deja o bază aeriană turcă şi forţe terestre.
În trecut, un complex de radare americane al căror control a fost transferat ulterior armatei turce se afla la Kurecik.
Potrivit televiziunii de ştiri NTV, generali turci vor face parte din comandamentul bazei care va găzdui radarul. Acesta urmează să fie operaţional înainte de sfârşitul anului, a precizat NTV.

Iranul, ţară vecină cu Turcia, a criticat decizia autorităţilor de la Ankara, apreciind că aceasta va "genera tensiuni", însă turcii au răspuns că scutul antirachetă al NATO nu vizează o ţară anume.

NATO şi Statele Unite vor să amplaseze un sistem de interceptare a rachetelor în faţa ameninţării, pe care o consideră în creştere, din partea unor rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune provenind din Orientul Mijlociu şi în special din Iran.
Moscova se opune de asemenea acestui proiect, scutul antirachetă fiind amplasat în apropierea frontierelor sale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite