49 de ani la putere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 81 de ani, Fidel Castro a păcălit orice pronostic în privinţa longevităţii personale şi a regimului său politic. "El lider maximo" a văzut defilându-i înaintea ochilor nouă

La 81 de ani, Fidel Castro a păcălit orice pronostic în privinţa longevităţii personale şi a regimului său politic.

"El lider maximo" a văzut defilându-i înaintea ochilor nouă preşedinţi americani. La peste 15 ani de la dezmembrarea Uniunii Sovietice, a reuşit să menţină regimul comunist, în ciuda sacrificiilor dure impuse populaţiei. A rezistat embargoului economic, a scăpat cu viaţă dintr-o lungă serie de tentative de asasinat şi este considerat ultimul lider comunist care a supravieţuit războiului rece.

Viaţa lui Castro este marcată de evenimente excepţionale, unele dintre ele fiind socotite adevărate recorduri. Anul naşterii sale rămâne un mister: anumite biografii susţin că este vorba de 1926, altele - 1927.


Tad Szulc, fost corespondent al cotidianului "New York Times" şi autor al unui volum despre "el lider maximo", relatează că, demult, acesta a spus mai în glumă, mai în serios că ar fi preferat să se nască ceva mai târziu, pentru că doar aşa ar fi devenit "cel mai tânăr şef de guvern din lume, la numai 31 de ani". În clasificarea mondială a liderilor care au petrecut cei mai mulţi ani la putere, Castro ocupă locul trei, după Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Bhumibol Adulyadedej, regele Thailandei.


Tete-à-tete cu Ioan Paul al II-lea


Un alt record deţinut de liderul de la Havana vizează discursurile sale. Cel mai lung, ţinut la cel de-al treilea congres al partidului comunist, a durat şapte ore şi zece minute. Următorul, de "numai" patru ore şi 29 de minute, a fost rostit la Naţiunile Unite, în 29 septembrie 1960.

În ciuda numeroaselor tentative de asasinat (susţine că a scăpat cu viaţă din 634), a invaziei americane eşuate din Golful Porcilor, a sancţiunilor economice, Castro a "depăşit" nouă lideri americani, de la Dwight Eisenhower până la Bill Clinton.


Liderul cubanez se mai poate lăuda cu un "record": acela de a-l fi primit la Havana, în 1998, pe papa Ioan Paul al II-lea (unul dintre principalii artizani ai demolării comunismului), cu care a avut o convorbire privată prelungită.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite