1.020 de ani de la creştinarea Rusiei kievene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manifestări grandioase în capitala istorică a primului stat rus, între 24 şi 27 iulie Împlinirea a 1.020 de ani de la creştinarea Rusiei este sărbătorită cu mare pompă la Kiev.

Manifestări grandioase în capitala istorică a primului stat rus, între 24 şi 27 iulie

Împlinirea a 1.020 de ani de la creştinarea Rusiei este sărbătorită cu mare pompă la Kiev. Evenimentul suscită însă tensiuni între Ucraina şi Patriarhatul Moscovei.

Vor participa la ceremoniile de la Kiev, leagănul ortodoxiei ruse, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, şi Patriarhul Alexei al II-lea al Moscovei, relaţiile încordate dintre aceştia fiind de notorietate. Festivităţile suscită tensiuni între Ucraina şi patriarhatul Moscovei, care vrea să menţină această ţară sub jurisdicţia sa.

Presa scria că Bartolomeu I şi Alexei al II-lea urmau să oficieze mai multe slujbe la Kiev, dintre care cel puţin una comună, mâine, în prezenţa preşedintelui ucrainean, Victor Iuşcenko, care speră ca evenimentul să contribuie la unificarea compatrioţilor săi ortodocşi.

Pe fondul unor tensiuni

Ortodoxia este majoritară în Ucraina, dar credincioşii sunt divizaţi, fiindcă Biserica Ortodoxă Ucraineană subordonată canonic Patriarhiei Moscovei, cu numărul cel mai mare de credincioşi, este la cuţite cu bisericile disidente apărute după căderea URSS, Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Kievului şi Biserica Autocefală Ucraineană.

La manifestările de la Kiev au fost invitaţi reprezentanţi ai bisericilor din 17 ţări. Pe de altă parte, agenţia RIA Novosti nota că programul oficial al festivităţilor nu face nicio menţiune privitoare la prezenţa lui Alexei al II-lea, care trebuie să sosească în Ucraina la 26 iulie, potrivit informaţiilor furnizate de Patriarhatul Moscovei.
Cu ocazia aniversării, premierul Ucrainei, Iulia Timoşenko, a ţinut să felicite poporul ucrainean.

Patriarhul Daniel, absent

O delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române, formată din Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, Preasfinţitul Părinte Casian, Episcopul Dunării de Jos, şi Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar patriarhal, va participa la manifestările de la Kiev.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel nu va fi prezent la festivităţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite