26 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi se implinesc 26 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobîl (Ucraina), considerat a fi unul dintre cele mai mari din istorie, alături de catastrofa nucleară de la Fukushima Daiichi.

Preşedintele Victor Ianukovici a declarat că astăzi vor începe lucrări de construire pentru un nou sarcofag la centrala nucleară. Acesta va costa 935 de milioane de euro. Cea mai mare parte a sumei a fost colectată prin donaţii în cadrul unei reuniuni la nivel mondial, iar Ucraina a contribuit cu 6% din total.

Citeşte şi:
VIDEO Tur virtual al oraşului-fantomă Pripiat, de lângă Cernobîl

Construcţia camerei de izolare, o instalaţie de metal, înaltă de 105 metri şi cu o lungime de 260 de metri, care va acoperi reactorul, urmează să fie finalizată până în 2015, au anunţat oficiali ucraineni. Reactorul distrus a fost acoperit cu o cameră de izolară din beton, în lunile imediat următoare dezastrului din 1986. Aceasta a început să se degradeze, iar în prezent există pericolul unor scurgeri radioactive.

Ucraina lucrează în prezent la un program guvernamental extins destinat „revitalizării" zonelor contaminate adiacente centralei nucleare de la Cernobîl, a anunţat luni premierul Mykola Azarov. Potrivit unor experţi, nivelul radiaţiei în zona de excludere de la Cernobîl a scăzut semnificativ în ultimii ani, a subliniat Azarov, adăugând că în afara zonei de excludere, în regiunea Kiev, nu există zone locuite cu niveluri ridicate de radiaţie.

„Există motive întemeiate pentru revitalizare, oferirii unei «a doua vieţi» acestor case abandonate, oraşe şi zone rezidenţiale. Ele reprezintă locuri de muncă şi venituri suplimentare pentru bugetul nostru", a subliniat premierul.

Explozia nucleară care a avut loc pe 26 aprilie 1986 a emanat cantitati uriaşe de reziduuri radioactive în atmosferă, efectul fiind resimtit în URSS şi în Europa. La 36 de ore dupa explozia de la Cernobil, 1200 de autobuze au evacuat populatia orasului Pripiat, situat în apropiere. Şi astăzi, oraşul Pripiat este pustiu iar nivelul radiaţiilor este atat de crescut încât este intezis accesul oamenilor mai des de o dată la două săptamâni.

In prezent, situl este muzeu al erei sovietice, fiind in continuare o zonă periculoasă, care nu va putea fi locuită de oameni timp de cel puţin câteva secole. Specialiştii estimează ca vor trece în jur de 900 de ani pâmnă când elementele radioactive vor fi eliminate din mediu.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite