A amuţit cântecul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerat "gigantul secolului XX", tenorul Luciano Pavarotti s-a stins, ieri, din viaţă. Luciano Pavarotti, cel mai faimos cântăreţ de operă al generaţiei sale, a încetat din viaţă

Considerat "gigantul secolului XX", tenorul Luciano Pavarotti s-a stins, ieri, din viaţă.

Luciano Pavarotti, cel mai faimos cântăreţ de operă al generaţiei sale, a încetat din viaţă ieri-dimineaţă în vila sa din oraşul natal Modena după o lungă bătălie împotriva cancerului de pancreas. Avea 71 de ani. De la marele Caruso încoace, Pavarotti "a fost unul dintre puţinii artişti care a ajuns la sufletele tuturor oamenilor din lume, din toate mediile sociale", cum afirma un comunicat dat publicităţii de Covent Garden.

Starea de sănătate a celui care a fost unul dintre cei mai cunoscuţi tenori ai lumii s-a deteriorat în ultimul an, dar anunţul decesului lui Pavarotti, supranumit "Big Luciano", din cauza fizicului impozant, a suscitat o mare emoţie. Tenorul a fost vegheat până în ultima clipă de soţia sa, Nicoleta, şi de cele patru fiice, Lorenza (45 ani), Cristina (43 ani), Giuliana (30 ani) şi Alice (4 ani).

Starea sa s-a agravat în noaptea de miercuri spre joi. Cu o zi înainte îşi pierduse cunoştinţa. Decesul nu a fost anunţat imediat, dar s-a răspândit cu viteza fulgerului pe cale neoficială. Pavarotti a fost operat acum un an de tumoare la pancreas. După o perioadă de remisie, luna trecută starea sănătăţii sale s-a deteriorat. La 8 august a fost internat în urma unei infecţii pulmonare. La 25 august a revenit la Modena. Funeraliile vor avea loc sâmbătă, în oraşul natal.

Omagii sosite din lumea întreagă Ultima apariţie publică a lui Big Luciano a avut loc la ceremonia de deschidere a Olimpiadei de Iarnă de la Torino, în februarie, anul trecut, când a interpretat "Nessun dorma", aria din ultimul act al operei Turandot de Giacomo Puccini. Ultimul concert l-a susţinut la Taipei, în decembrie 2005.

Lunga sa carieră a fost marcată de succese excepţionale, dar în ultimii ani şi de critici, mai ales pentru obstinaţia cu care continua să interpreteze roluri de îndrăgostit, în ciuda vârstei înaintate. De asemenea, a fost criticat pentru frecventele "amestecuri" între muzica lirică, pop şi rock. Totuşi, prin intermediul unui gen de testament spiritual publicat recent pe site-ul personal, tenorul a scris că vrea să rămână în amintire ca interpret de operă.

Artişti, oameni de cultură, lideri din toate domeniile, critici, dar şi fani şi-au exprimat nemărginita tristeţe. Printre numeroasele personalităţi care au transmis condoleanţe familiei s-au numărat premierul italian, Romano Prodi, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy.

Primul tenor care a democratizat opera

Luciano Pavarotti s-a născut la 12 octombrie 1935, la Modena, în familia unui brutar, fiind singurul copil la părinţi. În copilărie, a fost mai interesat de fotbal decât de muzică şi a intrat în echipa locală. A cântat pentru prima data în cor alături de tatăl său, care era un mare iubitor de operă şi un tenor amator talentat. La operă, a debutat la 29 aprilie 1961, în rolul studentului Rodolfo din "Boema" lui Giacomo Puccini. După seria de succese înregistrate în Italia, a urmat consacrarea internaţională pe scenele teatrelor de operă din Amsterdam, Viena, Zurich şi Londra.

Marele tenor a cântat pentru prima dată în Statele Unite în 1965, la Miami, în opera Lucia di Lammermoor, a compozitorului Gaetano Donizetti, alături de Joan Sutherland, ei formând ulterior un duet consacrat. Încununarea carierei sale a fost tot în Statele Unite, în 1972, când Pavarotti a avut o prestaţie de excepţie pe scenă, atacând cu mare uşurinţă tonurile cele mai înalte. Din acel moment, au fost vândute în toată lumea milioane de discuri pe care erau înregistrate arii celebre din opere sau simple canţonete din repertoriul muzicii italiene.

Faima sa a crescut şi mai mult în 1990, când a susţinut o serie de concerte cu prilejul Campionatului Mondial de Fotbal din Italia, alături de alţi doi mari tenori ai momentului, spaniolii Placido Domingo şi Jose Carreras. Cei trei mari tenori au început un turneu în toată lumea, care s-a bucurat de un succes imens. În 1992, la concertul susţinut în Hyde Park în prezenţa prinţului Charles şi a prinţesei Diana, au participat 150.000 de spectatori. La New York, audienţa a depăşit jumătate de milion, iar la Paris a ajuns la 300.000. Pavarotti a cântat, de asemenea, alături de staruri ale muzicii pop, precum Sting, Bono şi Bryan Adams.

În martie 2004, după punerea în scenă a operei Tosca de Puccini, a fost aclamat continuu timp de 11 minute. În acelaşi an, el a anunţat că în 2005 va începe un turneu de adio în care urma să cânte în 40 de oraşe mari ale lumii, dar problemele de sănătate nu i-au mai permis să-şi ducă la îndeplinire acest ultim proiect. Pavarotti este recunoscut drept primul tenor care a reuşit să "democratizeze" opera pentru marele public.

Românii îl regretă Personalităţi din România care l-au cunoscut şi au lucrat cu marele tenor rememorează trăsăturile sale de geniu.

Ioan Holender: "Cea mai frumoasă voce de tenor" Directorul Operei din Viena, Ioan Holender (foto), care a lucrat cu Pavarotti, consideră că a amuţit "cea mai frumoasă voce de tenor a epocii noastre, dar şi a unui om care, prin arta sa, a avut capacitatea de a atinge oamenii într-un mod extraordinar şi de a oferi enorm publicului său". Opera din Viena a arborat, ieri, drapelul negru, în semn de doliu.

Alexandra Coman: "Un profesor exigent" Soprana română Alexandra Coman (foto) a fost eleva lui Luciano Pavarotti şi urma să cânte în turneul lui de adio. L-a cunoscut la o audiţie şi a avut şansa să studieze doi ani la rând cu tenorul, între 2002 şi 2004. "Era un profesor exigent, îi făcea pe elevi să aibă încredere în ei înşişi şi să creadă că sunt cei mai buni", spune Alexandra Coman.

Mariana Nicolesco: "O voce solară" Soprana Mariana Nicolesco (foto) îşi aminteşte de "tenorul care a încântat lumea cu timbrul solar al vocii sale, cu strălucirea sa mediteraneană, cu virtuozitatea de care a dat dovadă mai ales în prima parte a unei glorioase cariere. Sper ca Domnul să-l aşeze în apropierea Lui, printre vocile pe care îi va plăcea şi Lui, oricând, să le asculte.". Adrian Iorgulescu, ministrul culturii şi cultelor va propune să se ţină un moment de reculegere în amintirea tenorului, duminică, la Gala Finală a Concursului Internaţional "George Enescu". (Dan Boicea)

Galerie Video Luciano Pavarotti

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite