O companie americană a recunoscut că a ajutat China să contruiască un elicopter de atac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trustul american United Technologies (UTC) a pledat vinovat pentru vinderea unor programe informatice Chinei, care le-a utilizat pentru a crea primul său elicopter de atac, a anunţat joi Departamentul american al Justiţiei, relatează AFP.

Departamentul Justiţiei a anunţat, într-un comunicat, că UTC şi două filiale ale sale, Hamilton Sundstrand şi Pratt and Whitney Canada, au acceptat să plătească o amendă în valoare de 75 de milioane de dolari Guvernului american, în cadrul unei soluţionări pe cale amiabilă a cazului.

Pratt and Whitney a recunoscut că a vândut Chinei programe informatice militare destinate testării unor motoare de elicopter. Această tehnologie a ajutat China să producă elicopterul de tip Z-10, subliniază Departamentul Justiţiei. Pratt and Whitney a recunoscut că a încălcat interdicţiile asupra exportului de armament, în timp ce UTC şi Hamilton Sundstrand au recunoscut că au dat declaraţii false autorităţilor americane.

Cele trei companii au susţinut iniţial că nu ştiau că programele oferite Beijingului puteau fi utilizate în scop militar. Dar până la urmă au recunoscut că ştiau încă de la început că acest echipament era destinat creării unui elicopter de atac, în pofida embargoului asupra armelor impus Chinei.

„Sper că acest caz şi penalităţile substanţiale impuse trustului United Technologies şi filialelor lui vor descuraja alte companii să ia în calcul, pe viitor, asfel de practici comerciale", a declarat John Morton, directorul Vămii şi Imigraţiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite