Cum trăieşte un american de 12 ani fără niciun ban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel Suelo are 51 de ani şi e falit. Dar e fericit că e falit. "Good Morning America" îi spune povestea.

Nu numai că nu are nicio datorie, nicio ipotecă ori chirie, dar nici măcar nu câştigă un salariu. Nici nu-şi cumpără mâncare ori haine şi nici nu are vreun produs care începe cu litera "i". Casă îi e o mică peşteră din Moab, statul Utah. Pentru a mânca, fie scotoceşte prin gunoaie, fie găteşte animalele sălbatice ucise de maşini. Se spală, fără săpun, într-un lac.

În toamna lui 2000, Suelo (pe vechiul său nume Shellabarger) a decis să nu mai folosească deloc bani. A renunţat şi la tichetele de masă date de guvern. Misiunea sa este "să folosească ceea ce e dat în mod liber sau aruncat sau ce e deja prezent", aşa cum a scris pe website-ul său, Zero Currency. Întrebarea pe care mulţi şi-o pun este dacă e nebun, dacă vrea să atragă atenţia sau pur şi simplu vrea să ducă o existenţă simplă.

Absolvent de antropologie

Suelo nu a fost dintotdeauna un Neanderthal modern. A studiat antropologia la Universitatea din Colorado şi la un moment dat a vrut să facă şi Medicina. A trăit într-o casă normală, a cumpărat din magazine.

Dar pe măsură ce trecea timpul, devenea tot mai deprimat. Până la depresie în sens clinic. "De câte ori făceam un resume pentru un loc de muncă ori îmi puneam numele pe un document, deschideam un cont bancar sau chiar când cumpăram o banană din supermarket, simţeam on undă de ipocrizie", spune Suelo.

Deşi se consideră creştin, a descoperit că aceleaşi principii ale lucrurilor materiale se aplică taoismului, iudaismului, hinduismului, budismului, islamului, etc.

La un moment dat, a lucrat în Alaska la docuri. Dar nici asta nu i-a părut onest. Aşa că, împreună cu un prieten, a trăit doar din ce oferea locul - peşte, ciuperci, fructe de pădure. Suelo ("sol", în spaniolă) s-a întors până la urmă în Moab cu 50 de dolari în buzunar. Şi-a dat seama că dădea banii doar pe lucruri de care nu avea nevoie - snacksuri şi băutură. Aşa că a început să se gândească serios să trăiască tot timpul fără bani. A călătorit în India, fascinat de Hindu Sadhus, care rătăcea fără a avea nimic. S-a gândit să i se alăture, dar apoi şi-a dat seama că un adevărat test de credinţă e să se întoarcă în poate cea mai materialistă naţiune, cea care venerează banul şi să fie un Sadhu în America. "Să fiu un vagabond, să fac o artă din asta - iată ideea care mă încânta", spune Suelo.

Exact asta a şi făcut. Şi-a lăsat ce-i mai rămăsese din economii - 30 de dolari - într-o cabină telefonică. Blogul şi-l alimentează gratuit din biblioteca din Moab. Prin intermediul acestui blog, Suelo a început să facă deja prozeliţi. În 2009, l-a convins pe un fost coleg de muncă - Mark Sundeen.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite