Descoperire: Un fluviu subteran curge pe sub Amazon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amazonul subteran are aproximativ aceeaşi lungime ca şi Amazonul de la suprafaţă: 6000 de kilometri, au descoperit oamenii de ştiinţă brazilieni.

El curge la câteva sute de metri sub Amazon, spune Valiya Hamza, de la Observatorul Naţional al Braziliei şi şeful echipei care a făcut descoperirea, potrivit "The Guardian". De asemenea, urmăreşte şi direcţia curgerii Amazonului: de la vest la est. Doar viteza curgerii este diferită: mult mai lentă în cazul fluviului subteran.

Descoperirea a fost făcută studiind variaţiile de temperatură în 241 de puţuri de petrol săpate de compania naţională Petrobras între 1970 şi 1980 şi acum inactive. Aceste "informaţii termice" au permis echipei de cercetători să identifice mişcările apei, la circa 4000 de metri sub fluviul Amazon (fluviul cu cel mai mare debit din lume). Descoperirea a fost prezentată săptămâna trecută la o reuniune a Societăţii de Geofizică din Brazilia, desfăşurată la Rio de Janeiro.

Două surse de apă pentru "plămânul planetei"

Fluviul subteran a cărui existenţă a fost dedusă astfel a fost botezat Hamza, în onoarea şefului echipei de cercetători brazilieni. Hamza a explicat că, astfel, jungla amazoniană ("plămânul planetei") are de fapt două surse de apă: una de suprafaţă şi una subterană. Hamza a mai precizat că studiul se află încă abia într-o fază incipientă şi că va face publice mai multe informaţii la sfârşitul lui 2014. El a refuzat să comenteze asupra posibilului impact al descoperirii sale asupra mediului şi economiei.

Urmăreşte imagini video cu descoperirea oamenilor de ştiinţă

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite