Îl ajută pe Obama turneul european?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii au păreri împărţite în legătură cu impactul turneului candidatului democrat asupra electoratului american Analiştii politici încearcă să răspundă la întrebarea dacă

Specialiştii au păreri împărţite în legătură cu impactul turneului candidatului democrat asupra electoratului american

Analiştii politici încearcă să răspundă la întrebarea dacă triumful lui Obama peste hotare ar putea să-l ajute pe democrat să devină cel de-al 44-lea preşedinte al SUA.

Candidatul democrat e de părere că marele succes obţinut peste Ocean nu îi va aduce un câştig imediat, ba dimpotrivă, ar putea chiar să-l coste câteva procente.

Obama conduce în continuare în sondaje la nivel naţional, dar avantajul în faţa lui McCain tinde să se diminueze. Părerile analiştilor vizazi de succesul lui Obama sunt împărţite când vine vorba despre impactul acestui turneu asupra alegătorului american, care este în primul rând preocupat de preţul benzinei şi de criza imobiliară.

Turneu impecabil

Analiştii politici de la Reuters consideră că entuziasmul provocat peste hotare de vizita lui Obama reprezintă un mare avantaj, el făcând astfel dovada că este un candidat viabil pentru Casa Albă.

Obama nu a gafat deloc, ba, mai mult, s-a comportat foarte natural alături de liderii lumii. Jason Farago de la "The Guardian" e de părere că, deşi alegerile americane vor fi câştigate de cel care convinge cel mai bine electoratul că poate face faţă problemelor interne, primirea călduroasă de care s-a bucurat Obama în Europa nu-i va dăuna deloc.

Cu toate acestea, Farago se îndoieşte că prea mulţi americani vor vota în noiembrie pentru că au fost impresionaţi de ceea ce a spus candidatul la Londra.

Alegătorul american decide

David Broder de la "The Washington Post" consideră că Obama şi-a sporit considerabil şansele de a ocupa Biroul Oval, la sfârşitul unui turneu impecabil.

Mike Dorning de la "The Chicago Tribune" crede că, deşi alegătorul american nu se lasă influenţat de părerile guvernelor străine, faptul că Obama s-a aflat în prezenţa unor personalităţi mondiale de marcă, făcând o "figură" aşa de bună, demonstrează în ochii americanilor că senatorul de Illinois este pregătit să intre "în clubul exclusivist al liderilor lumii".

Rivalul McCain nu a pierdut ocazia de a-l ataca pe Obama, acuzându-l că, în loc să se preocupe de problemele alegătorilor americani, el face turnee mondiale şi se adresează unei audienţe globale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite