Jumătate din datoriile Greciei vor fi şterse, valoarea fondului de salvare va creşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După zece ore de negocieri, liderii UE au reuşit să se înţeleagă pe capitolele planului de stăvilire a contagiunii greceşti.

Băncile private europene au fost de acord să şteargă 50% din datoria Greciei - obligaţiuni elene pe care le deţin. Datoria totală a Greciei, de 350 de miliarde de euro, este astfel redusă cu circa 100 de miliarde de euro. Dincolo de a accepta de a pierde jumătate din obligaţiunile elene, bancherii vor refinanţa restul datoriei greceşti la dobânzi poreferenţiale. Pe lângă cei 100 de miliarde de euro veniţi dinspre sectorul privat, guvernele vor mobiliza şi ele 30 de miliarde de euro.

Anunţul a fost făcut joi la orele dimineţii de preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, relatează "Le Parisien".

Liderul de la Elysée a mai anunţat şi că Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară va fi mărită până la un trilion (1.000 de miliarde) de euro.

Acordul cu băncile a fost cel mai dificil şi a fost anunţat după negocieri dure cu Institutul de Finanţe Internaţionale. Şeful IFI, Charles Dallara, se întâlnise cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel înainte de începerea întâlnirii şefilor de stat şi de guvern ai celor 17 state din zona euro. Iniţial, Angela Merkel ar fi dorit ca băncile private să îşi asume pierderi de 60% din datoria grecească pe care o deţin, în timp ce aceştia oferiseră 40%. Compromisul a fost 50%.

Acordul a fost posibil şi datorită înţelegerii de la summitul celor 27 de state UE ce a precedat summitul eurozonei. La schimb pentru efortul cerut sectorului bancar privat, liderii UE au fost de acord să recapitalizeze băncile care ar avea nevoie. Concret, nevoile de recapitalizare se ridică la 106 miliarde de euro - 30 de miliarde pentru Grecia, 26,16 miliarde pentru Spania, 14, 77 miliarde pentru Italia şi 8,84 miliarde pentru Franţa.

Vestea a fost primită bine de pieţele financiare. După o cădere înainte de summit, moneda euro a câştigat în raprot cu celelalte monede, ajungând la maximul ultimelor şapte săptămâni - o ceştere de 0,6%, relatează Reuters.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite