Zona euro, gata să vină în ajutorul Spaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, a indicat că, în câteva zile, zona euro ar putea activa Fondul european de salvare pentru a reduce costurile de împrumut ale Madridului.

Preşedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, a avertizat ieri că zona euro este în faţa unei posibile dizolvări. Temerile imediate se leagă de randamentele mari ale obligaţiunilor emise de Spania care sunt acum în jurul unor niveluri pe care analiştii le consideră nesustenabile pe termen mediu.

„Am ajuns într-un punct crucial", a declarat Jean Claude Juncker, premierul Luxemburgului, într-un interviu publicat duminică în „Le Figaro" şi „Süddeutsche Zeitung". El a lăsat să se înţeleagă că Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF) va fi folosit pentru cumpărarea de obligaţiuni ale guvernului spaniol şi că Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea face acelaşi lucru. Juncker a spus că paşii exacţi nu au fost încă decişi de cele 17 state membre ale zonei euro.

„Lucrăm cu BCE fără să-i compromitem independenţa", a spus el.  „Când spun „noi", aceasta înseamnă FESF; de asemenea înseamnă cele 17 guverne", a explicat el.

„Zona euro este într-un punct în care trebuie să dovedească, cu toate mijloacele sale, hotărârea sa de a garanta stabilitatea", a declarat  Juncker. El a adăugat că „lumea discută despre moneda comună ca şi cum nu ar mai avea mai mult de câteva luni" şi că „nimeni nu ar trebui să se îndoiască de voinţa colectivă a celor 17 ţări".

Cumpărarea de obligaţiuni de către BCE este controversată în Germania. Oficialii germani spun că BCE şi-ar depăşi mandatul dacă ar face acest lucru.  Costul unui ajutor pentru Spania ar fi dublu faţă de ajutoarele acordate de UE Greciei, Irlandei şi Portugaliei, luate la un loc, scrie presa occidentală. UE a decis deja un împrumut de 100 miliarde de euro pentru salvarea băncilor spaniole. Juncker a lăsat să se înţeleagă că FESF şi Banca Centrală Europeană sunt gata să cumpere, dacă şi când va fi necesar, obligaţiunile statelor cu datorii suverane uriaşe.

Spania impune măsuri stricte de austeritate pentru a-şi limita deficitul bugetar, în contextul unei crize bancare. Potrivit cifre oficiale publicate ieri, economia s-a contractat cu patru zecimi de procent faţă de trimestrul trecut după ce se contractase deja cu trei zecimi de procent în primele trei luni ale anului. Practic, PIB-ul Spaniei a scăzut cu un procent faţă de anul trecut.

Şeful Trezoreriei americane, Timothy  Geithner, s-a întâlnit ieri, în Germania, cu ministrul de Finanţe al acestei ţări şi cu preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi. Acesta i-a îndemnat pe oficialii europeni să acţioneze mai ferm pentru a pune capăt crizei datoriilor care a dus la scăderea prognozelor globale de creştere într-un an electoral în SUA.

Majoritatea germanilor s-au săturat de euro

Majoritatea germanilor sunt de părere că ţara lor va fi într-o situaţie mai bună dacă va renunţa la euro, potrivit unui sondaj de opinie publicat duminică, în timp ce ministrul german al Economiei şi-a reiterat dubiile în legătură cu menţinerea Greciei în zona euro.

Potrivit sondajului Emnid, realizat pentru săptămânalul „Bild am Sonntag", circa 51% din germani consideră că economia primei puteri economice europene va fi într-o situaţie mai bună dacă ea nu va mai face parte dintre cele 17 ţări ale zonei euro. Numai 29% sunt de părere că situaţia va fi mai rea.

Sondajul arată de asemenea că 71% din germani doresc ca Grecia să părăsească zona euro, în cazul în care ea nu-şi va onora promisiunile privind regimul de austeritate.

La rândul său, ministrul german al Economiei, Philipp Roesler, a estimat, într-un interviu acordat aceleiaşi publicaţii, că „are dubii considerabile cu privire la faptul că Atena îşi va ţine promisiunile legate de reforme". „Nu există practic niciun progres în ceea ce priveşte privatizarea promisă a bunurilor publice. Dacă grecii nu-şi vor onora obligaţiile, nu vor mai avea bani. Ţara va deveni insolvabilă", a declarat Roesler.

Raportori ai UE, Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional se află în prezent în Grecia, pentru a evalua progresul guvernului în desfăşurarea reformelor.

Eurozona, „filială a Germaniei"

Raportul lor va decide dacă Grecia va primi următoarea tranşă de ajutor, în valoare de 31,5 miliarde de euro. Juncker a criticat politicienii germani şi mai ales declaraţia lui Phillipp Roesler. „O ieşire a Greciei din zona euro nu face parte din ipotezele mele de lucru. O excludere a acestei ţări nu va rezolva problemele zonei euro. Dimpotrivă, reputaţia ţărilor membre va fi puternic afectată pe plan global, vor exista enorme urmări negative", şi-a exprimat convingerea Juncker. „Cei care cred că o ieşire a Greciei ar rezolva problemele se înşală. Nu înţeleg nimic despre originile adânci ale crizei".

El a acuzat Germania că tratează zona euro drept „o filială a sa şi că ia decizii privind eurozona  potrivit intereselor de politică internă. „Dacă toate cele 17 guverne ar face asta, ce ar mai rămâne din ceea ce avem în comun?", a spus el.

"Lumea discută despre moneda comună ca şi cum nu ar mai avea mai mult de câteva luni.''
Jean-Claude Juncker preşedintele Eurogrup

Cât rezistă Spania şi Italia?

Sentimentul că euro este în pericol se bazează pe convingerea larg răspândită că ratele dobânzilor de 6-7% sunt nesustenabile pentru Spania şi Italia. Cu toate acestea, susţine Daniel Gros, directorul Centrului pentru Studii ale Politicilor Europene, o privire mai atentă sugerează că ambele ţări ar putea să trăiască cu acest nivel al ratei dobânzii pentru ceva timp, cu condiţia mobilizării capitalurilor interne economisite, care rămân puternice în ambele ţări.

Natura problemelor fiscale diferă pentru cele două ţări, apreciază Gros. În Italia, problema principală e legată de stocul datoriei, în timp ce în Spania, nivelul datoriei şi deficitul sunt mult mai mari. Mai mult, Madridul se confruntă cu o criză bancară. Singurul mod de a face faţă acestei probleme este de a transfera activele imobiliare deţinute de băncile spaniole slabe unor entităţi europene care au costuri de finanţare mult mai mici.


În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite