Ziua decisivă pentru Palestina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Adunarea Generală a ONU de la New York se hotărăşte astăzi soarta unei regiuni din Orientul Mijlociu, zonă greu încercată de istorie. Preşedintele Mahmoud Abbas vrea ca statul palestinan să fie recunoscut ca membru cu drepturi depline în cadrul ONU. Balanţa înclină în favoarea sa, în ciuda opoziţiei SUA.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a anunţat că-i va înmâna direct secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki Moon, solicitarea de recunoaştere a statului palestinian. Acesta va duce mesajul mai departe pe masa Consiliului de Securitate al ONU. Momentul este doar încununarea unui şir lung de acţiuni diplomatice ale palestinienilor şi ale israelienilor, care au încercat să convingă liderii lumii, inclusiv pe cei români, că dreptatea este de partea lor.

Până în ultima clipă, la New York s-au purtat negocieri, scopul declarat fiind găsirea unei soluţii care să împace şi Israelul şi pe palestinieni. Aşa-numitul Cvartet pentru Orientul Mijlociu, format din ONU, Uniunea Europeană, Statele Unite şi Rusia a încercat să-i aducă din nou la masa negocierilor pe reprezentanţii celor două tabere. Un deziderat îndrăzneţ, având în vedere că negocierile de pace între israelieni şi palestinieni sunt îngheţate de mai bine de un.

Rolul de mediator l-a jucat mai ales preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, care s-a întâlnit miercuri seara, timp de mai mult de o oră, cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas. Întrevederea a avut loc la doar câteva ore după ce a respins, de la tribuna Organizaţiei Naţiunilor Unite, cererea de aderare a unui stat Palestina. Purtătorul de cuvânt al lui Abbas, Nabil Abu Rudeina, a explicat că „preşedintele Obama i-a împărtăşit preşedintelui Abbas opoziţia sa faţă de un proiect palestinian de a merge în Consiliul de Securitate", structura abilitată să ia o decizie în cazul unei asemenea cereri. Palestinienii s-au declarat dispuşi să aştepte decizia Consiliului de Securitate, precizând că iau în calcul propunerea preşedintelui francez Nicolas Sarkozy de a acorda Palestinei statutul de stat observator non-membru al ONU.

Violenţele în Fâşia Gaza nu contenesc   Foto: Reuters



Soluţia franceză

În paralel, a mai propus liderul de la Paris, ar urma să fie purtate negocieri pentru „un acord definitiv de pace". Preşedintele american a discutat în cursul aceleaşi zile şi cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu. SUA au declarat răspicat că vor utiliza dreptul de veto în Consiliul de Securitate, în chestiunea palestiniană. Liderul de la Casa Albă a avertizat în repetate rânduri că nu există nicio soluţie rapidă pentru obţinerea păcii în Orientul Mijlociu. „Pacea nu va veni prin declaraţii şi rezoluţii ONU. Dacă ar fi fost atât de uşor, deja s-ar fi întâmplat până acum", a atras atenţia liderul Statelor Unite. Aliată a Israelului, America a fost cea care a propus anul acesta înfiinţarea unui stat palestinian în graniţele dinainte de 1967. Nabil Shaath, trimis special al lui Mahmoud Abbas, care a vizitat recent şi România (aşa cum a făcut-o şi premierul Benjamin Netanyahu), este convins că palestinienii vor avea câştig de cauză. El a criticat dur poziţia Americii, preocupată mai degrabă de campania electorală pentru prezidenţialele de la anul decât de politica externă .

SUA, în an electoral

„Statele Unite sunt importante pentru noi toţi, dar ele sunt absente acum şi vor rămâne aşa până după alegerile prezidenţiale de la anul. America este o navă atât de mare, iar căpitanul are de rezolvat atâtea probleme pe propria punte. De aceea, domnului Obama îi va fi foarte greu să facă ceea ce trebuie făcut în cazul Palestinei. Ştie ce trebuie făcut, dar n-a putut. Ne-a promis că va opri colonizarea Ierusalimului de Est de către Israel ca să ne putem aşeza din nou la masa negocierilor. Anul trecut ne-a promis că vom avea un stat palestinian", a declarat Shaath, într-un interviu acordat „Adevărul".

Abţinerea României

Reprezentantul lui Abbas a criticat însă şi poziţia României în chestiunea palestiniană, pe care a calificat-o drept „ilogică". „Cel mai probabil, România se va abţine la votul din Adunarea Generală a ONU. Mi se pare o poziţie ilogică. Cum poţi recunoaşte un stat palestinian şi în acelaşi timp să votezi împotriva recunoaşterii sale ca membru al Consiliului de Securitate al ONU? Aici, la Bucureşti, mi s-a spus că vreţi să păstraţi echidistanţa între palestinieni şi israelieni. Dar nu e aşa, România recunoaşte statul israelian. România este supusă presiunilor Israelului şi a SUA. Pot înţelege", a declarat Shaath.

Ministrul de Externe român, Teodor Baconschi, a declarat că România sprijină existenţa unui stat palestinian, dar că singura soluţie viabilă pentru declararea acestuia este cea negociată bilateral între palestinieni şi Israel.

El a reamintit că România a menţinut relaţii neîntrerupte cu Israelul încă de la înfiinţarea acestuia, în acelaşi timp recunoscând şi Autoritatea Palestiniană, care are reprezentare diplomatică la Bucureşti.

"Pacea nu va veni prin declaraţii şi rezoluţii ale Organizaţiei Naţiunilor Unite ."
Barack Obama
preşedintele SUA

125 este numărul de voturi pe care contează palestinienii în Adunarea Generală a ONU.

„Bomba urât mirositoare", în caz de violenţe

O nouă armă a intrat în arsenalul Israelului şi Statelor Unite care urmează să fie folosită în cazul demonstraţiilor civile. Nu este letală, nu provoacă răni, nu lasă urme, doar miroase urât. Dacă cineva se află în perimetrul în care s-a lansat această bombă, trei zile cel puţin nu va scăpa de miros. De fapt, nu este o noutate. Incă de la mijlocul anilor '60 ai secolului trecut, cercetători americani şi israelieni s-au preocupat de această invenţie. Israelienii se pare că s-au inspirat de la skunk,  bursucul american, popular în desenele animate ale lui Walt Disney.

Mirosul se aseamănă cu cel al ouălor clocite, usturoiului şi cauciucului ars, iar pe piele bomba provoacă arsuri, chiar orbire temporară dacă atinge ochiul. Avantajul, a afirmat un ofiţer israelian de poliţie, citat de BBC, este compoziţia - numai din substanţe naturale, fără să aibă vreun efect secundar. Israelul vrea să o folosească împotriva demonstranţilor palestinieni care vor manifesta probabil în teritorii în momentul declarării independenţei statului palestinian.  Eva Galambos

Violenţele în Fâşia Gaza nu contenesc   Foto: Reuters
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite