Ziua de 1 Mai a fost marcată de proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Demonstraţiile au fost mult mai paşnice faţă de cele din anii anteriori, dar ciocnirile între poliţişti şi participanţi nu au lipsit în Germania şi Turcia În timp ce românul

Demonstraţiile au fost mult mai paşnice faţă de cele din anii anteriori, dar ciocnirile între poliţişti şi participanţi nu au lipsit în Germania şi Turcia

În timp ce românul sărbătoreşte Ziua Internaţională a Muncii ieşind la iarbă verde, la un mic şi o bere, în vestul Europei, 1 Mai este întâmpinat cu demonstraţii împotriva capitalismului. Anul acesta, astfel de proteste au avut loc şi în Turcia, în timp ce ruşii s-au mulţumit să defileze paşnic.

Demonstraţiile din "Noaptea Valpurgiilor", care sunt un preambul la cele de 1 Mai, s-au soldat, ca de obicei, cu ciocniri violente între poliţie şi participanţi, la Berlin şi Hamburg . În capitală, mai multe persoane au fost reţinute, iar 13 poliţişti au fost răniţi, în timp ce încercau să disperseze un grup de manifestanţi care au aprins un foc de tabără într-un parc.

O purtătoare de cuvânt a poliţiei a declarat că a fost cel mai paşnic protest din ultimii 10 ani. La Hamburg, tinerii au baricadat o stradă şi au aruncat cu pietre şi sticle incendiare. În principalele oraşe din Germania au fost mobilizate forţe impresionate de ordine, pentru a împiedica bătăile dintre manifestanţii de stânga şi cei de dreapta.

Ieri, la Nürnberg, mai mulţi tineri care protestau faţă de un marş al NPD şi al altor grupări de extremă dreapta au fost dispersaţi cu bastoane şi gaze lacrimogene de către poliţişti, după ce au încercat să rupă un lanţ al forţelor de ordine.

Agitaţie în Rusia şi Grecia

Zeci de mii de persoane au defilat la Moscova, la apelul partidului Rusia Unită, condus de Vladimir Putin, la cel al sindicatelor oficiale sau la chemările mai modeste ale comuniştilor şi ale opoziţiei liberale. Manifestaţii au avut loc şi la Sankt-Petersburg, la Vladivostok, în Extremul Orient rusesc, dar şi în Ekaterinburg, în Urali. "Rusia moare.

O treime din ruşi trăiesc cu mai puţin de 5.000 de ruble (135 de euro) pe lună", a declarat liderul comunist Ghennadi Ziuganov, în faţa a cinci mii de persoane reunite în faţa statuii lui Karl Marx din centrul Moscovei. În Grecia, transportul în comun şi serviciile au fost paralizate din cauza unei greve a sindicatelor. Greva a fost demarată în semn de protest faţă de privatizări şi de o reformă a pensiilor nepopulară, propusă de guvernul conservator.

Tunurile pe protestatarii turci

La Istanbul, poliţiştii au folosit gaze lacrimogene şi tunuri de apă pentru a dispersa participanţii la demonstraţia neautorizată organizată de sindicatul de stânga DISK. În urma ciocnirilor violente, câţiva protestatari au fost răniţi, iar unii - arestaţi. De teama altor violenţe, autorităţile au interzis accesul sindicatelor în piaţa Taksim, loc cu semnificaţie simbolică de pe malul european al metropolei.

Asiaticii au cerut mărirea salariilor

În plină criză alimentară mondială, mii de asiatici au defilat pentru a cere salarii mai mari în vederea contracarării creşterii preţurilor. În Filipine, mişcarea "1 Mai" a cerut demisia preşedintelui Gloria Arroyo, din cauza creşterii preţului la orez. Cu aceleaşi cereri au ieşit în stradă şi indonezienii, japonezii şi thailandezii. Chinezii au profitat de ziua liberă pentru a se plimba. În schimb, câţiva irakieni au putut fi văzuţi prin Bagdad, fluturând steaguri cu secera şi ciocanul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite