Zid israelian la graniţa cu Egiptul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Benjamin Netanyahu a anunţat că Israelul va ridica un zid de protecţie la graniţa cu Egiptul. Zidul, a cărui construcţie va începe peste două săptămâni, este menit să împiedice traficanţii, teroriştii dar şi imigranţii africani să intre ilegal în Israel.

„Construirea acestei bariere de protecţie este o decizie strategică menită să păstreze identitatea iudaică şi caracterul democratic al statului Israel", a argumentat Netanyahu. Cei mai mulţi dintre refugiaţii care ajung în Israel sunt musulmani sau creştini.

Ridicarea zidului protector, a explicat şeful Guvernului israelian, nu înseamnă însă că ţara sa îşi închide porţile pentru imigranţi. Netanyahu a subliniat însă că Israelul nu poate accepta „să fie inundat de imigranţi ilegali". Statisticile  arată că în primele zece luni ale anului, au ajuns în Israel aproape 11.000 de imigranţi africani ilegali, cu 300% mai mulţi ca anul trecut. Cei mai mulţi vin din Sudan, Eritreea şi Etiopia.

Indezirabili la Tel Aviv

„În medie, reţinem zilnic în zona de frontieră cam 20 de imigranţi străini", a declarat pentru „TAZ" purtătorul de cuvânt al poliţiei israeliene, Micky Rosenfeld. Costurile barierei la frontieră se ridică la aproximativ 250 de milioane de euro.

Un reprezentant al Guvernului de la Cairo a declarat cotidianului german că Egiptul nu are nimic de obiectat în privinţa barierei, atâta vreme cât zidul este construit pe teritoriul israelian. Surse israeliene, citate de cotidianul egiptean „Al-Masry Al-Youm",  susţin că Israelul reproşează Egiptului că nu acţionează suficient împotriva traficanţilor care merg spre Gaza.

Oficiali de la Cairo au respins acuzaţiile amintind că autorităţile egiptene au împiedicat frecvent traficul cu arme şi muniţie destinate Fâşiei Gaza.  Israelienii care locuiesc în sudul Tel Avivului au solicitat să îi mute pe imigranţii africani din zonă pentru că aceştia sunt violenţi.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite