Ziariştii şi civilii, victime ale războiului din Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi jurnalişti căzuţi la datorie sunt irakieni Un jurnalist irakian, Talal Mohammed, care lucra pentru agenţia americană de presă Associated Press, este dat dispărut de mai

Cei mai mulţi jurnalişti căzuţi la datorie sunt irakieni

Un jurnalist irakian, Talal Mohammed, care lucra pentru agenţia americană de presă Associated Press, este dat dispărut de mai bine de o săptămână. Rudele şi martorii susţin că a fost răpit luna trecută de persoane mascate, în timp ce se deplasa spre Bagdad. Este al doilea ziarist dat dispărut în ultimele zile, după ce corespondentul irakian al "al-Sabah", Hassan Shahid al-Azzawi, "s-a pierdut" pe drumul dintre casă şi sediul cotidianului.

Corespondenţii irakieni ai mass-mediei internaţionale sau locale sunt din ce în ce mai des ţinta insurgenţilor din cauza relatărilor pe care le fac. De altfel, în ultimul timp, agenţiile străine de presă, mai ales Associated Press şi Reuters, au preferat să angajeze jurnalişti locali.

Motivaţia ţine de faptul că aceştia cunosc mai bine situaţia şi cad mai greu în mâinile răpitorilor. Din datele Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor rezultă că 112 jurnalişti şi-au pierdut viaţa de la invadarea Irakului, în martie 2003. Anul acesta s-au înregistrat deja 19 victime în rândul ziariştilor.

Peste 1.000 de contractori civili americani au fost ucişi în Irak, de la declanşarea invaziei, potrivit unui raport al Departamentului muncii de la Washington.

Numai anul acesta şi-au pierdut viaţa 231 de civili angajaţi ai unor companii americane, în timp ce alţi 4.837 au fost răniţi. Aceste cifre se adaugă celor 3.668 de militari căzuţi la datorie, din 2003 şi până în prezent.
Potrivit presei de peste Ocean, KBR din Houston, cel mai important contractor militar al Pentagonului din Irak, are şi cel mai mare număr de oameni ucişi în zonele în care acţionează trupele americane.
Astfel, peste 100 de angajaţi ai KBR au murit în Irak, Kuweit şi Afganistan.

Statistică neagră

Potrivit Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor, în doar cinci ani au fost ucişi 112 jurnalişti în Irak. La aceştia se adaugă alte 40 de persoane, precum şoferi sau translatori, care şi-au pierdut viaţa alături de ziarişti. 90 sunt irakieni, 13 provin din Europa şi numai două din Statele Unite. Printre victime sunt şi 10 femei. Anul acesta au murit deja 19 ziarişti. AP şi Reuters au pierdut, fiecare, câte cinci corespondenţi. Statistica nu include şi decesele survenite în urma unor accidente de avion sau maşină, şi nici cele provocate de intoxicaţii alimentare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite