Zi de răscruce în cursa pentru Casa Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul democrat de Massachusetts, Ted Kennedy, şi-a rostit luni seară discursul de susţinere a candidatului Barack Obama. Presa americană speculează că acesta este momentul care va schimba

Senatorul democrat de Massachusetts, Ted Kennedy, şi-a rostit luni seară discursul de susţinere a candidatului Barack Obama. Presa americană speculează că acesta este momentul care va schimba decisiv "faţa" competiţiei prezidenţiale.

În aplauzele unei mulţimi de un entuziasm molipsitor, Ted Kennedy, fratele fostului preşedinte american JFK, alături de fiul său, deputatul Patrick Kennedy, şi nepoata Caroline, singurul copil în viaţă al preşedintelui atât de iubit de americani, şi-au anunţat susţinerea pentru senatorul Barack Obama, în cadrul unui eveniment găzduit de Universitatea Americană din Washington. "Ca şi voi, ne dorim un preşedinte care retrezeşte speranţele celor care încă mai cred în visul american. Eu am găsit acel candidat. Şi mi se pare că şi voi l-aţi găsit."

Întregul discurs al senatorului Kennedy a fost înţesat de paralele între JFK şi Obama, ambii capabili să "inspire" poporul american şi să "creadă într-o lume mai bună" . Frecvent întrerupt de ovaţiile mulţimii, Kennedy l-a prezentat pe Obama drept singurul candidat care poate aduce schimbarea şi care chiar reprezintă schimbarea.

Mai mult, Kennedy a parafrazat principala temă a campaniei lui Obama, afirmând că "simte aerul schimbării". El a concediat atacurile celor care-l acuză pe Obama că este prea tânăr şi neexperimentat pentru a conduce ţara, afirmând că în aceeaşi situaţie s-a aflat şi JFK, căruia, cu aproape cinci decenii în urmă, i s-a reproşat acelaşi lucru.

Kennedy a subliniat că Obama s-a opus de la bun început războiului din Irak şi că nimeni nu ar trebui să nege acest adevăr, remarcă îndreptată clar la adresa campaniei Clinton. Făcând referire la evenimentul de luni seară, analiştii politici apreciau că "înflăcărarea" tinerilor faţă de candidatul de culoare este o premieră de la JFK încoace şi că aceştia "îl susţin din suflet" pe Obama.

Senatorul de Illinois i-a mulţumit lui Ted Kennedy pentru "marea onoare" pe care i-o face hotărând "să lupte alături de el". Obama a apreciat că susţinerea familiei Kennedy are importanţă "personală" pentru el şi a promis că va duce la îndeplinire viziunea politică a lui JFK.

Lovitură de graţie pentru familia Clinton

Potrivit "The New York Times", senatorul Kennedy îl susţine pe Obama, în ciuda rugăminţii "taberei" Clinton de a rămâne neutru în cursa pentru alegerea candidatului democrat unic. Lovitura este cu atât mai "grea" pentru Bill şi Hillary cu cât de senatorul Kennedy îi lega o veche prietenie. Aceeaşi publicaţie susţine că Ted Kennedy a fost nemulţumit că Bill Clinton a introdus teme rasiale în campanie şi că a făcut afirmaţii eronate despre Obama. Presa americană este de părere că susţinerea lui Ted Kennedy îi va fi de mare folos lui Obama în megamarţea de la începutul lunii viitoare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite