UPDATE Zi decisivă pentru Julian Assange

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă de Justiţie din Marea Britanie se va pronunţa la 30 mai în privinţa extrădării fondatorului WikiLeaks Julian Assange, pe care justiţia suedeză vrea să îl audieze într-un caz de viol şi agresiune sexuală.

UPDATE 11.58: Curtea Supremă din Marea Britanie a decis miercuri că fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, poate fi extrădat în Suedia, unde este vizat de un mandat de arestare într-un caz de viol şi agresiune sexuală, relatează AFP.

Decizia va fi pronunţată la ora locală 09.15 (11.15 ora României), iar audierea nu va dura decât zece minute, a precizat curtea într-un comunicat.

În cazul în care Curtea Supremă respinge apelul, australianul nu va mai avea căi de recurs în Marea Britanie,. El se va putea adresa eventual Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg (Franţa).Assange a fost arestat în Marea Britanie, în decembrie 2010. De atunci, cea mai mare parte a timpului şi-a petrecut-o în arest la domiciliu, lângă Londra.


Julian Assange neagă acuzaţiile şi spune că, dacă va fi extrădat, va ajunge la Guantanamo. El pune acizaţiile pe seama dezvăluirilor făcute de site-ul său, Wikileaks, care a publicat sute de mii de documente secrete ale diplomaţiei americane.

Assange este un personaj controversat. De origine australiană, el a studiat matematica şi este un informatician de geniu, care şi-a câştigat notorietatea ca hacker şi a devenit cunoscut lumii întregi odată cu Wikileaks.

În aşteptarea deciziei Curţii Supreme de Justiţie de la Londra, Assange s-a transformat în realizator de talk show. Din arest la domiciului, el a stat de vorbă cu personalităţi controversate din lumea arabă. Interviurile sunt difuzate săptămânal de postul rus de televiziune Russia Today.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite