Zeul Shiva din Kashmir se topeşte!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stalagmita de gheaţă venerată de hinduşi s-a topit din cauza căldurii O imensă stalagmită de gheaţă, veche de peste 5.000 de ani, care era adăpostită de o peşteră din Munţii

Stalagmita de gheaţă venerată de hinduşi s-a topit din cauza căldurii

O imensă stalagmită de gheaţă, veche de peste 5.000 de ani, care era adăpostită de o peşteră din Munţii Himalaya, s-a topit complet din cauza încălzirii climei. Locuitorii din zonă, în majoritate indieni hinduşi, venerau acest gheţar şi construiseră un templu în jurul lui, considerându-l una dintre încarnările zeului Shiva. Ieri, liderii Consiliului conducător al Templului Amarnath au anunţat că pelerinajele către templu se suspendă, pentru că "zeul Shiva a plecat din Kashmir".

În regiunea Kashmir au loc deseori confruntări armate şi atentate, provocate de militanţii islamişti, care vor să desprindă zona de sub jurisdicţia Indiei şi să o alipească Pakistanului.

Drumul până la peşteră nu este accesibil decât două luni pe an, în iulie şi în august, când temperaturile de la altitudinea de 3.888 de metri permit ascensiunea turiştilor.

În ciuda acestor condiţii dificile, peste 400.000 de pelerini veneau anual să aducă ofrande zeului Shiva, reprezentat prin gheţarul în formă de falus, numit Shiva Linga.

Pelerinii sunt supăraţi

Hinduşii care venerau acest loc povestesc că, încă de anul trecut, o parte a gheţarului s-a topit, dar autorităţile au adus zăpadă artificială şi l-au "reconstruit". Atunci a fost un scandal religios imens, care a zguduit India, pentru că niciun credincios nu-şi dorea să venereze un fals. Oficialii din regiune au negat, iar musulmanii au considerat topirea gheţarului drept un semn că zona va deveni islamică, din moment ce zeul hindus şi-a părăsit sălaşul.

Hinduşii, dimpotrivă, spun că zeul a fost "îndurerat" de luptele care au loc aproape săptămânal în această regiune, unde cerul e brăzdat zi de zi de elicoptere, iar prin văile munţilor răsună rafale de arme automate. Templul Amarnath, situat în apropierea localităţii Jammu, a fost un loc de pelerinaj timp de peste 5.000 de ani, mai ales în timpul perioadei sfinte Shravan.

În peşteră, pe lângă gheţarul cel mare, numit Shiva Linga, se mai aflau doi gheţari mai mici, reprezentându-i pe Ganesh şi Parvati.

Cei trei gheţari se măreau şi se micşorau, în fiecare lună, în funcţie de fazele lunii. În luna iulie, în timpul festivalului, gheţarul lui Shiva se făcea întotdeauna mai mare, pentru că aerul cald şi umed ce intra în peşteră se transforma în gheaţă, care mărea stalagmita. Creşterea simboliza bucuria zeului Shiva, mulţumit că supuşii săi îl venerează.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite