Noua Zeelandă cheamă înapoi populaţia maori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi indigeni au plecat în Australia pentru o viaţă mai bună şi pentru a scăpa de rasismul albilor Guvernul de la Wellington (capitala Noii Zeelande) a lansat o campanie menită de a

Mulţi indigeni au plecat în Australia pentru o viaţă mai bună şi pentru a scăpa de rasismul albilor

Guvernul de la Wellington (capitala Noii Zeelande) a lansat o campanie menită de a încerca să aducă înapoi în ţară populaţia indigenă maori. Unul din şapte maori trăiesc deja în Australia.

Mulţi dintre ei traversează Marea Tasmaniei în căutare de slujbe mai bune şi pentru a scăpa de problemele sociale şi de rasismul la care îi supuneau albii. Guvernul neozeelandez spune că nu există o perioadă mai bună decât cea actuală ca etnicii maori să revină acasă.

Denumirea "maori" a populaţiei polineziene din Noua Zeelandă provine de la cuvântul "maui", care în neozeelandeză înseamnă "nativ" sau "indigen". Deşi mulţi dintre aceşti etnici au emigrat în Australia, în căutarea unei vieţi mai bune, ei reprezintă un procent însemnat, ceea ce face ca prin Decretul Limbii Maori, din 1987, maori să fie recunoscută drept limbă oficială a Noii Zeelande, după limba engleză.

Cei mai mulţi dintre indigeni - în proporţie de 89% - trăiesc în Insula de Nord. Civilizaţia maori este deosebit de evoluată în domenii ca: tehnica de luptă, cultivarea terenului, navigaţie, prelucrarea lemnului şi a pietrei. La sosirea pe meleagurile Noii Zeelande, europenii au fost puternic impresionaţi de mitologia şi cosmologia maori.

Autorităţile de la Wellington îi îmbie

15% din populaţia de maori a emigrat în Australia. Autorităţile neozeelandeze vor ca indigenii să se întoarcă. Maori Affairs ministry (Ministerul pentru problemele populaţiei maori) spune că mulţi dintre ei vor găsi o situaţie cu totul diferită în comparaţie cu cea pe care au lăsat-o în urmă.

Şomajul a scăzut şi autorităţile de la Wellington subliniază că există oportunităţi mult mai mari în privinţa educaţiei şi a locurilor de muncă pentru etnicii maori.

De asemenea, oficialităţile neozeelandeze subliniază că ei ar putea contribui la o renaştere a culturii tradiţionale. Potrivit unui studiu, populaţia maori din Australia a atins numărul de 125.000. Mulţi indigeni pleacă din Noua Zeelandă în căutare de salarii mai bune şi o climă mai caldă. Se pare că totuşi nu mulţi dintre ei cer cetăţenie australiană. Ei consideră Noua Zeelandă ca fiind ţara lor natală.

Motiv de mândrie naţională

Guvernul Noii Zeelande invită lumea întreagă şi suporterii Cupei Mondiale de Rugby să descopere bogăţia culturii naţionale, într-o expoziţie inedită organizată la Turnul Eiffel din Paris.

Un grup maori îi va învăţa şi îi va face să înţeleagă pe vizitatori dansul făcut celebru de echipa All Blacks, la 5 octombrie, ora 7.30 (la răsăritul soarelui). Un balon uriaş de rugby, care poartă inscripţia "100% Pure New Zealand", este deja instalat în Champ de Mars.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite