Zeci de mii de nemţi atacă în justiţie salvarea euro pe banii lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 37.000 de oameni au adresat plângeri Curţii Constituţionale, cerându-i să nu aprobe fondul de salvare al UE. Este cel mai mare proces colectiv din istoria ţării.

Contribuţia Germaniei la Mecanismul European de Stabilitate (MES) generează cea mai mare acţiune civilă a tuturor timpurilor, potrivit agenţiei germane DPA. Circa 37.000 de germani au înaintat petiţii la Curtea Constituţională, cerând instituţiei să nu aprobe participarea ţării la acest fond, care ar urma să fie folosit pentru a ajuta statele din zona euro aflate în dificultate financiară.

Numărul petiţionarilor s-a triplat de la sfârşitul lui iunie, susţine asociaţia „Mehr Demokratie" („Mai multă democraţie"), care a fost implicată în organizarea acestei acţiuni. Printre aceştia se află cetăţeni obişnuiţi, dar şi membri eurosceptici ai partidului cancelarului Angela Merkel, CDU (care susţine MES). Alte reclamaţii vin din partea unor parlamentari ce aparţin stângii radicale. Toate aceste petiţii cer Curţii Constituţionale să emită o decizie care interzice participarea ţării la MES. 

Potrivit modificărilor aduse Tratatului de funcţionare al Uniunii Europene, MES, a cărui valoare ar urma să fie de 500 miliarde de euro, este conceput ca un fond permanent de ajutor pentru ţările din zona euro. Acesta ar urma să înlocuiască fondul temporar de ajutor al UE, Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară (FESF), care a acordat deja împrumuturi pentru a salva economiile greacă, irlandeză şi portugheză.

Germania este cel mai mare contributor la MES, cu 27% din valoarea acestui fond, adică 21,7 miliarde de euro. Până acum, 14 din cele 17 state ale zonei euro au aprobat MES. Cele trei excepţii sunt Germania, Italia şi Estonia. Dacă Curtea Constituţională a Germaniei va bloca participarea ţării la MES, practic acest fond, care este în centrul planurilor concepute de liderii europeni pentru salvarea monedei unice, nu va putea fi înfiinţat.

Risc de datorii nelimitate

În iunie, preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, a spus că va amâna ratificarea tratatului până când Curtea va decide în privinţa constituţionalităţii MES. Dar, între timp, susţinerea populară pentru respingerea tratatului pare să fi crescut.

„După intentarea primei acţiuni civile, un şuvoi de petiţii a început să curgă neîntrerupt", a declarat Roman Huber, directorul organizaţiei. Petiţionarii susţin că înfiinţarea  MES ar submina dreptul constituţional al parlamentarilor germani de a decide în privinţa bugetului şi ar expune ţara riscului unor datorii nelimitate.

Cancelarul Angela Merkel a subliniat încontinuu importanţa aprobării de către Curtea Constituţională a MES. Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, a declarat că este încrezător în faptul că MES va fi aprobat. „Nu avem un plan B şi nu avem nevoie de aşa ceva", a declarat el, luni. Judecătorii Curţii Constituţionale Germane urmează să se pronunţe pe 12 septembrie.

„Baie de sânge" pe pieţe

Soarta euro este în mâna Curţii Constituţionale a Germaniei. O decizie negativă este considerată improbabilă, însă ar arunca în haos zona euro scrie website-ul www.thelocal.de .

„Dacă ne fac o surpriză şi anulează participarea Germaniei, cred că va fi o adevărată baie de sânge pe pieţe", a declarat Erik Nielsen, economistul-şef de la UniCredit. Judecătorii ar putea cere mai multe consultări parlamentare sau ar putea decreta că procesul de integrare europeană nu poate continua decât în cazul schimbării Constituţiei, scrie presa germană. „Nu cred că MES va fi blocat. Dar nu vom avea un singur paragraf care va spune că totul e în regulă, putem merge mai departe. Va fi ceva neclar, deschis interpretărilor şi toate părţile implicate vor spune că au câştigat", a declarat, pentru Reuters, Franz Mayer, profesor de drept european la Universitatea Bielefeld.

Soarta euro se decide la Karlsruhe

Înfiinţată în 1951 pentru a evita o întoarcere la tirania nazistă, Curtea Constituţională a Germaniei (Bundesverfassungsgericht), cu sediul la Karlsruhe, a testat de multe ori răbdarea cancelariilor, chiar şi pe cea a fondatorului său, Konrad Adenauer, care o numea „dictatorul Germaniei". Guvernele din zona euro şi Banca Centrală Europeană discută în prezent un plan de limitare a costurilor de împrumut ale Spaniei şi Italiei, plan care este condiţionat de MES.  

Există dezacorduri în privinţa modului cum vor fi folosiţi banii. Una dintre posibilităţile avansate ar fi cumpărarea de obligaţiuni suverane sau salvarea directă a băncilor, pentru a rupe legăturile dintre acestea şi guverne.

"După intentarea primei acţiuni civile, un şuvoi de petiţii a început să curgă neîntrerupt.''
Roman Huber directorul organizaţiei  Mehr Demokratie

21,7 miliarde de euro este nota de plată a Germaniei pentru Mecanismul European de Salvare, adică 27% din valoarea acestui fond.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite