Zece spioni ruşi au fost umiliţi de FBI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul Federal de Investigaţii a dat publicităţii filmuleţe şi fotografii cu filajul făcut celor 10 agenţi ruşi înainte de a fi  arestaţi în 2010.

O primă înregistrare video declasificată o arată pe Anna Chapman - sexy-spioana ale cărei fotografii au făcut înconjurul lumii - într-o cafenea din New York, în data de 26 iunie 2010, împreună cu un agent american sub acoperire. Chapman, îmbrăcată cu jeanşi şi un tricou alb şi purtând ochelari de soare, poate fi văzută scoţând din geantă un caiet şi, probabil, o pereche de căşti.

Operaţiunea „Ghost Stories"

Un alt filmuleţ, din 20 ianuarie 2010, o prezintă pe Anna Chapman la cumpărături în magazinul Macy's, din New York, în timp ce transmite mesaje codificate unui oficial guvernamental rus aflat în apropiere, prin wireless, potrivit FBI. Într-o alta, ea se întâlneşte cu un agent federal sub acoperire, care se prezenta drept angajat al Consulatului rus, scrie Reuters.

O oră mai târziu ea a cumpărat un telefon mobil nou sub un nume fals, dar a doua zi  nu s-a mai prezentat la întâlnire cu agentul sub acoperire. Acest lucru a determinat autorităţile americane să treacă la arestarea spionilor ruşi. Alte şase înregistrări prezintă trei dintre agenţii ruşi expulzaţi odată cu Anna Chap­man, aceştia fiind surprinşi, în perioada mai 2004 - martie 2010, în timp ce schimbă între ei sau recuperează diferite obiecte şi documente în diverse zone din New York. Cele opt înregistrări au fost publicate, împreună cu aproximativ 100 de fotografii şi documente legate de ancheta care a durat zece ani, sub numele de cod „Ghost Stories".

Într-un alt filmuleţ, spionul Mihail Semenko, ascunde materiale secrete sub un pod dintr-un parc de lângă Washington DC. Un alt video îl prezintă pe Christopher Metsos, bănuit că ar fi fost şeful celulei de spioni, primind o sacoşă plină cu bani de la un diplomat rus, într-o gară din Queens, New York. Guvernul rus a cheltuit fonduri importante şi mulţi ani pentru formarea şi „implantarea" acestor spioni, declară un agent FBI de contrainformaţii, sub anonimat. Dar niciun guvern nu se aşteaptă la o rentabilitate sută la sută a investiţiei sale, spune acesta.

Sexy-spioana, promovată

Cei zece agenţi ruşi au fost arestaţi şi au pledat vinovat la acuzaţiile de spionaj, la 20 iunie 2010. Două săptămâni mai târziu, pe un aeroport din Viena, Statele Unite au dat la schimb cei 10 agenţi ruşi sub acoperire, printre care şi Anna Chapman, pentru patru cetăţeni ruşi acuzaţi că ar fi spionat pentru state occidentale.

FBI-ul susţine că nu există dovezi că ar fi obţinut informaţii sensibile. Cu toate acestea, după revenirea la Moscova, Anna Chapman s-a bucurat de o amplă expunere mediatică. Ea a pozat pentru o revistă pentru bărbaţi, a apărut la televiziune, a cântat cântece patriotice alături de premierul Putin şi s-a înscris în partidul acestuia, Rusia Unită. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite