Zborurile CIA spre România, confirmate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proces între două companii de aviaţie, care aveau contracte cu serviciile secrete americane, confirmă existenţa zborurilor secrete ale CIA care transportau terorişti, inclusiv spre Bucureşti. Sute de suspecţi de terorism capturaţi de SUA ar fi fost interogaţi în închisori secrete din Europa, inclusiv în ţara noastră.

Documentele folosite într-un  proces în America între două companii de aviaţie private, angajate de CIA pentru transportul suspecţilor de terorism, confirmă, acum, efectuarea zborurilor secrete, inclusiv în România. Dovezile judiciare, nu mai puţin de 1.500 de pagini, au fost puse la dispoziţie agenţiei AP, „Washington Post" şi cotidianului britanic „The Guardian" de avocaţii unei companii londoneze care investighează de mai multă vreme activitatea CIA.

Ele arată că o parte din operaţiunile antiteroriste au fost încredinţate, discret, companiei de aviaţie „Sportsflight", din Long Island care se ocupa cu transportul echipelor sportive în ţară. Aceasta a pus la dispoziţia CIA o aeronavă aparţinând unei alte firme din Hudson (New York), „Richmor Aviation". La început, cele două companii de aviaţie au crezut că au semnat contracte pentru Departamentul de Stat american. Şi-au dat sema însă că au de-a face cu operaţiuni secrete ale Agenţiei de Informaţii după zborurile regulate către Guantanamo, Germania şi Orientul Mijlociu.

Telefoane la sediile CIA, înregistrate

Procesul care a devoalat operaţiunea secretă antiteroristă a CIA, negată cu multă consecvenţă de guvernele europene, se desfăşoară tocmai între cele două companii de aviaţie. Motivul litigiului este banal: nerespectarea contractului. Documentele aduse de cele două firme în instanţă arată că CIA a operat zeci de zboruri cu ajutorul subcontractorilor începând din august 2003 spre Bucureşti, Baku, Cairo, Djibouti; Islamabad şi Tripoli.

Cele 1.500 de pagini din proces includ jurnalele de bord ale avioanelor utilizate de CIA, care arată că echipajul de la bordul aeronavelor a sunat de mai multe ori la sediile CIA sau direct pe telefonul celular al unui oficial important din serviciile secrete americane, implicat în programul aşa-numitelor extrădări excepţionale. Nici costul extrădărilor nu mai este un secret. Avionul Richmor cu numărului N85VM a efectuat cel puţin 1.258 de ore de zbor pentru serviciile secrete americane în perioada 2002-2005.  Documentele ajunse în instanţă arată că CIA era taxată cu 4.900 de dolari pe oră - membrii echipajului fiind plătiţi cu 800 de dolari pe zi , câştigând în cei trei ani şase milioane de dolari.

Deşi serviciile secrete americane au ales companii private pentru zboruri ca să facă economie la buget, nu le-a ieşit. Potrivit „The Guardian", membrii echipajului au cerut decontarea unor sume mari pentru sandvişuri cumpărate de la magazinele de delicatese, sticle de vin de 40 de dolari fiecare şi s-au cazat la hoteluri de lux, unde camera costa şi 400 de dolari pe noapte. Scandalul transferurilor ilegale de prizonieri şi a închisorilor secrete a izbucnit în anul 2005 şi a escaladat în 2006, când un raport al Consiliului Europei arăta că cel puţin 100 de persoane suspecte de terorism au fost răpite de CIA şi duse în locuri secrete. În urma relatărilor din presa internaţională, deputatul elveţian al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Dick Marty, a întocmit un raport în care nota că printre alte state europene, România şi Polonia au găzduit închisori secrete ale serviciilor americane.

Închisoare pe Calea Victoriei?

Potrivit informaţiilor vehiculate la acea vreme, închisori secrete în România ar fi fost o bază militară dezafectată, posibil Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa şi o clădire din Bucureşti. În 2009, „New York Times" dezvăluia că un centru de detenţie secret în care erau aduşi suspecţii capturaţi de CIA era chiar „o clădire renovată de pe o stradă aglomerată din Bucureşti, amenajată pentru a găzdui şase deţinuţi". Presa a speculat la acea vreme că este vorba de o clădire situată pe Calea Victoriei, chiar lângă Ministerul de Interne.

Reacţii anemice

În toamna anului trecut, Amnesty International a cerut guvernului român să lanseze o anchetă „completă, imparţială, independentă" în ceea ce priveşte implicarea în programele de detenţie secretă ale CIA. Toate acestea pentru că existau extrem de multe dovezi privind complicitatea statului român în aceste programe. 

La Bucureşti, noile dezvăluiri ale presei britanice şi americane, au provocat reacţii anemice. Fostul senator PNL, Norica Nicolai, care a coordonat comisia parlamentară privind închisorile CIA, a declarat, la RFI, că noile date privind zborurile CIA sunt „uşor confuze şi total nerelevante", ea precizând că din ancheta Parlamentului a reieşit că închisori secrete nu au existat, dar nu a exclus şi transferul unor prizonieri.

Operaţiuni criticate

Transferul suspecţilor de terorism în închisori din străinătate a permis SUA să-i interogheze pe deţinuţi doi ani în plus.

info
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite