Zboruri perturbate în Noua Zeelandă, în urma erupţiei unui vulcan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Erupţia de cenuşă a unui vulcan inactiv de peste un secol a perturbat puternic spaţiul aerian al Noii Zeelande marţi, zeci de avioane fiind blocate la sol, relatează AFP.

Muntele Tongariro, situat pe Insula de Nord, a intrat în erupţie cu puţin înainte de miezul nopţii de luni spre marţi (luni, 15.00, ora România), manifestând pentru prima dată o activitate semnificativă din 1897 şi până în prezent, a anunţat Agenţia neozeelandeză de seismologie GSN Science.

Potrivit Apărării Civile, erupţia nu a antrenat scurgeri de lavă, dar a produs o coloană de cenuşă care urca până la 6.000 de metri altitudine, antrenând anularea a zeci de zboruri interne.

Zborurile internaţionale, în schimb, nu erau afectate.

"A fost ca şi cum tuna şi fulgera, ca un foc de artificii. A fost spectaculos", a declarat un locuitor din masivul Tongariro, David Bennett, pentru Fairfax Media.

Noua Zeelandă se află pe Centura de Foc a Pacificului, la întâlnirea plăcilor tectonice australiană şi a Pacificului, înregistrând până la 15.000 de cutremure pe an şi o activitate vulcanică puternică.

Erupţia cu cele mai numeroase victime care a afectat ţara s-a produs în 1953, când bucăţi de rocă din Muntele Ruapehu, pe Insula de Nord, au distrus un pod feroviar şi au cauzat deraierea unui tren, provocând moartea a 151 de persoane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite