Yemeniţii nu cred în existenţa al-Qaeda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce Yemen îşi intensifică campania militară împotriva aripii regionale al-Qaeda, cei mai mulţi yemeniţi consideră grupul un mit sau un plan al preşedintelui lor de a obţine bani din Occident pentru ajutor şi să pedepsească Opoziţia.

Această atitudine complică orice efort de a-i urmări pe autorii complotului recent, când au fost descoperite două pachete ce conţineau material explozibil.  pentru a trimite prin curier explozivi în Statele Unite. Este dificil, de asemenea, de câştigat sprijinul public în lupta împotriva violenţei jihadiste.

"Ce este al-Qaeda? Adevărul este că nu există nicio al-Qaeda", a declarat Muhammad Lutfi, un şomer de 50 de ani, care era în trecere prin aglomerata piată Tahrir, din capitala Sana'a.  În schimb, a spus el, violenţele au loc "din cauza regimului, a lipsei de stabilitate şi a luptelor interne".

Acest punct de vedere, împărtăşit de mai mulţi yemeniţi, este doar parte a conspiratiei. Guvernul yemenit a mai folosit în trecut jihadişti ca soldaţi, exagerând uneori pericolul al Qaida. Într-o ţară în care violenţele politice şi tribale sunt la ordinea zilei, este de multe ori imposibil de spus cine pe cine omoară şi mai ales de ce, notează New York Times.

Un lucru este clar: preşedintele Yemenului, Ali Abdullah Saleh, şi-a intensificat angajamentul său în lupta împotriva al-Qaeda în ultimul an, cu mult mai multe raiduri militare şi atacurilor aeriene, inclusiv unele realizate de către armata americană. Guvernul său a plătit preţul sâmbătă, la o zi după descoperirea complotului cu bombe, preşedintele spunând în timpul unei conferinţe că al-Qaeda a ucis în ultimele patru săptămâni 70 de poliţişti şi soldaţi.

Dar mulţi yemeniţi se îndoiesc de faptul că al-Qaeda este responsabilă total sau parţial de acele crime, care au avut loc în aceleaşi zone din sudul ţării, în care mişcările secesioniste au luat amploare în ultimii trei ani.

"Nu putem face diferenţă între ce este propagandă şi ce este real" a spus Abdullah al-Faqih, profesor de ştiinte politice la Universitatea Sana. "Este imposibil să ştii cine ucide pe cine: există certurile tribale, al-Qaeda şi Mişcarea Sudului, iar statul manipulează mult".

Există două povestiri despre al-Qaeda în Yemen. Una dintre ele, prezentată atât de guvern, cât şi al-Qaeda prin postarea de materiale pe Internet, foarte mediatizate în Occident, în care este portretizată o luptă între cele două grupuri. Cealaltă poveste este imaginea din ţară: atacuri confuze efectuate de către grupuri armate cu loialităţi care se schimbă des, unii luptând sub un steag politic sau religios, alţii doar să câştige bani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite