Yemen: noua generaţie a luptătorilor lui Allah

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt foarte tineri, cei mai mulţi n-au împlinit 20 de ani, şi au crescut îndoctrinaţi de teoriile vehiculate pe site-urile islamiste. Cu un relief muntos accidentat, triburi gata să-şi negocieze pe bani sprijinul şi o putere centrală slabă, Yemenul a devenit refugiul ideal pentru Al-Qaida.

Nici tradiţia locală a „războiului sfânt" (militanţii yemeniţi au luptat şi în Afganistan împotriva sovieticilor, şi în Irak, împotriva americanilor) nu a fost neglijată de liderii Al-Qaida, când au ales Yemenul drept bază pentru repliere, recrutare şi pregătire.

Mai citeşte şi:

Armata israeliană ar putea să rezolve "problema" Hezbollah în 2010

Încă de la sfârşitul anilor 1990, Ossama ben Laden considera această ţară ideală pentru o eventuală repliere a Al-Qaida dacă organizaţia ar fi fost silită să abandoneze Afganistanul.

Între timp, liderii grupării au găsit teren propice la frontiera afgano-pakistaneză, dar mulţi ucenici-terorişti au fost trimişi la antrenament în Yemen.

Lipsită de susţinere internă, puterea centrală nu a reuşit să limiteze ameninţarea. Dar cel mai îngrijorător fenomen, ce a alertat şi comunitatea internaţională, este îndoctrinarea şi radicalizarea tinerilor, din rândul cărora Al-Qaida îşi recrutează tot mai mulţi luptători.

„Puştii Internetului"

Combatanţii veteranii i-au poreclit pe aceşti tineri „puştii Internetului". E drept, ei nu s-au intersectat în viaţa lor cu Ossama ben Laden sau cu alţi lideri ai Al-Qaida, asimilând „doctrina războiului sfânt" de pe Internet.

Acolo ascultă predicile înflăcărate ale lui Fahad al-Quso, terorist implicat în atentatul din 2000, împotriva distrugătorului american USS Cole.

Accesează site-ul imamului Anwar al-Awlaqi, cel care a avut un rol şi în îndoctrinarea lui psihiatrului american Nidal Hassan, autorul masacrului de anul trecut, la baza militară texană Fort Hood. Analistul yemenit Mourad Zafir, citat de „Le Figaro" este de părere că aceasta este  „noua generaţie de militanţi" jihadişti.

Bani de la Al-Qaida

 Vulnerabili din cauza situaţiei economice- majoritatea sunt şomeri şi fără studii- ei reprezintă „soldaţii" ideali pentru Al-Qaida. Cum a fost şi Abdel Rahman al-Ujairih, un kamikaze de 18 ani total necunoscut serviciilor de securitate naţionle, şi care a ucis anul trecut patru turişti sud-coreeni.

Cercetătorul american Gregory Johnson, specialist pe Yemen, susţine că aceşti tineri îmbrăţişează cauza Al-Qaida nu numai din motive ideologice, ci şi pecuniare.  „Pentru ei Al-Qaida, care îi ajută financiar, reprezintă şansa supravieţuirii" , explică sursa citată.  

În plus, aderarea la gruparea teroristă s-a simplicat mult. Înainte, condiţiile impuse candidaţilor erau mai stricte. Acum, „jurământul"de credinţă se rezumă la opoziţia faţă de preşedintele yemenit şi colaborarea sa cu americanii.  În aceste condiţii, analiştii se tem că ultimele raiduri contra Al-Qaida ale autorităţile yemenite, făcute cu sprijin american, vor determina şi mai mulţi tineri să se alăture grupării teroriste. 

Refuzul compromisului

Ce anume îi mai deosebeşte tinerii combatanţi de cei mai vârstnicii ? Refuzul oricărui compromis cu autorităţile, susţine Mourad  Zafir. O atitudine impusă de şeful lor, Nasser al-Wahayshi, devenit lider Al-Qaida în peninsula arabică, ostil oricărei înţelegeri cu puterea şi cu preşedintele yemenit Ali Abdallah Saleh. Al-Wahayshi reprezintă o figură emblematică pentru aspiranţii terorişti.

El a servit în Afganistan ca secretar al lui Ossama Ben Laden. Prins şi condamnat la închisoare în Yemen, a reuşit să evadeze în 2006, cu ajutorul gardienilor. Fapt ce vorbeşte de la sine despre simpatia de care se bucură Al-Qaida în rândul yemeniţilor.

Al-Wahayshi a reuşit, anul trecut să unească, sub conducerea sa, aripile saudită  şi yemenită ale grupării teroriste, iar de atunci, mai mulţi saudiţi, dar şi foşti deţinuţi de la  Guantanamo au îngroşat rândurile Al-Qaida din peninsula arabică.

Noul jurământ

Al-Qaida a simplificat condiţiile impuse yemeniţilor care vor să adere la grupare. Înainte, condiţiile impuse candidaţilor erau mai stricte. Acum, „jurământul" de credinţă se rezumă la opoziţia faţă de preşedintele yemenit şi colaborarea sa cu americanii. 

Simpatizanţi americani

Mii de străini vin să studieze araba sau islamul în Yemen, unde o parte se radicalizează, scăpând controlului autorităţilor. O comisie a Senatului SUA a dezvăluit într-un raport că 36 de infractori americani periculoşi convertiţi la islam în detenţie s-au deplasat în anul 2009 în Yemen, oficial pentru a urma cursuri de limba arabă.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite