Yahoo!, sub acuzaţie pentru violarea drepturilor omului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania americană, aliatul guvernului chinez. Furnizorul de servicii de internet Yahoo! este implicat într-un proces, sub acuzaţia de complicitate la acte de tortură şi abuzuri împotriva

Compania americană, aliatul guvernului chinez.

Furnizorul de servicii de internet Yahoo! este implicat într-un proces, sub acuzaţia de complicitate la acte de tortură şi abuzuri împotriva drepturilor omului, petrecute în China. "Organizaţia Mondială pentru Drepturile Omului", care a intentat procesul, susţine că furnizarea unor date privind utilizatorii de internet autorităţilor chineze - de către Yahoo! - a condus la arestarea mai multor scriitori şi disidenţi.

Organizaţia, cu sediul în Washington, a intentat procesul în numele lui Wang Xiaoning, şi al jurnalistului Shi Tao. Xiaoning a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru că a publicat pe internet articole care susţineau reformele democratice în China, iar Shi Tao, pentru că a postat pe web comentarii critice la adresa oficialilor chinezi.

După ce Yahoo a furnizat autorităţilor chineze informaţii privind adresa calculatorului de unde erau publicate comentariile şi adresa de e-mail a utilizatorului, Shi Tao a fost arestat şi acuzat de acţiuni subversive. La fel ca Xiaoning, Shi a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

Reclamanţii susţin că cei doi, dar şi alţii, au fost torturaţi, după ce autorităţile chineze au intrat în posesia informaţiilor puse la dispoziţia lor de către Yahoo!, Yahoo!China sau Alibaba.com, companie chineză în care Yahoo este acţionar minoritar. Cazul lui Shi a atras şi atenţia organizaţiei "Amnesty International", care a criticat Yahoo! pentru implicare în acţiunile de cenzură ale guvernului chinez.

Într-un răspuns de 40 de pagini prezentat luni, într-un tribunal californian, Yahoo! a cerut retragerea acuzaţiilor, pe motiv că tribunalele americane nu ar trebui să devină locul "revendicărilor politice" la adresa guvernului chinez.

Yahoo! a mai declarat că a acţionat în conformitate cu legile chineze atunci când a permis accesul autorităţilor la fişele utilizatorilor serviciilor sale şi că are obligaţia să respecte legislaţia ţărilor în care operează. Compania a recunoscut totuşi că informaţiile furnizate au ajutat autorităţile chineze să opereze arestări.

Yahoo a mai declarat că susţine dreptul la viaţă privată şi la libertatea de exprimare şi că - împreună cu alte companii - caută o modalitate de a răspunde îngrijorărilor cu privire la posibila încălcare a drepturilor omului. Procesul a declanşat o dezbatere privind modul în care companiile americane de internet înţeleg să protejeze anonimatul utilizatorilor din ţările în care acţionează.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite